Европска енергетска заједница увела санкције Босни

© Sputnik / Brian EagerЗастава БиХ у Сарајеву
Застава БиХ у Сарајеву - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Европска енергетска заједница увела је санкције Босни и Херцеговини, потврдио је Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице.

Разлог је кршење Директиве о сумпору у горивима и непоштовања енергетских пакета о енергији и гасу.

„Тачно је да су уведене санкције Босни и Херцеговини и та држава неће учествовати у доношењу одлука о питањима буџета Европске енергетске заједнице и извршења буџета у периоду од две године, осим ако у међувремену отклони предметне повреде“, рекао је Копач, преноси „Индикатор“, позивајући се на портал „Истрага“.

Одлука о санкцијама донета је крајем прошле године, а ЕЕЗ је њен садржај објавила у четвртак. Раније је било неколико упозорења да би због кршења међународних правила, БиХ могла бити кажњена.

Међу разлозима који су иницирали доношење те одлуке наводи се да се само у БиХ од свих земаља чланица Енергетске заједнице, када су у питану нафтни деривати, може још користити евро 3, док је европски стандард евро 5.

БиХ допушта већу количину сумпора у нафтним дериватима како би „подржала домаћу производњу“ у Рафинерији у Броду, али иза те одлуке, према информацијама „Истраге“, скрива се и нафтни лоби, односно увозници нафте и нафтних деривата из оба ентитета.

Други разлог због којих су уведене санкције је тај што није усвојен државни закон о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије.

Наиме, од 2017. године је у процедури тај закон, али је прошли сазив Већа министара ентитетима послао различите материјале, тако да није дошло до усаглашавања. Према том закону, планирано је да се надлежност за питања гаса пребаци на Државну регулаторну комисију за електричну енергију ДЕРК. Међутим, кадар из Републике Српске на државном новоу тренутно блокира усвајање тог закона. Према информацијама „Истраге“, усвајање тог закона тражи и ММФ и то је један од предуслова за нову траншу БиХ, пише у тексту, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала