ФДУ се огласио о случају сексуалног насиља у школи глуме

CC0 / Pixabay / Насиље над женама
Насиље над женама - Sputnik Србија
Пратите нас
Факултет драмских уметности огласио се поводом навода глумице Милене Радуловић и других дeвојака да су биле жртве сексуалног насиља и узнемиравања од стране учитеља глуме Мирослава Алексића.

Њихово саопштење преносимо у целости.

"Факултет драмских уметности, безрезервно и одлучно, пружа подршку младој глумици и некадашњој студенткињи наше школе Милени Радуловић у њеној борби да се сваки облик сексуалног злостављања и узнемиравања процесуира и казни на адекватни начин.

Неопходно је да разумемо колико је тешко проговорити о оваквом проблему, посебно из позиције жртве. Зато смо поносни што је наша бивша студенткиња имала снаге да отворено и директно проговори о томе и подели своје драматично искуство, чиме охрабрује и оснажује све оне који су били изложени различитим облицима сексуалног злостављања, узнемиравања и насиља да о томе проговоре. 

Насиље над женама - Sputnik Србија
Познати учитељ глуме у Београду ухапшен, млада глумица сведочењем о силовању потресла Србију

Желимо да подсетимо да Мирослав Алексић никада није радио на Факултету драмских уметности, нити је на било који начин био укључен у процесе едукације и рада са нашим студентима и студенткињама. Његове радионице похађала су и деца која нису наставила са образовањем у пољу глуме и драмских уметности. Ово је важно нагласити зато што је проблем сексуалног злостављања и злоупотребе позиције моћи проблем не једне струке, већ може бити присутно у било којој друштвеној и професионалној структури, док је кривица за сваки чин појединачна и искључиво на починиоцу.

Факултет драмских уметности се, током више од 70 година рада, трудио да студентима и студенткињама створи сигуран, подржавајући простор за њихово образовање, усавршавање, лично и уметничко сазревање. Безбедност, поштовање и лични интегритет су вредности које без изузетка морамо да гарантујемо нашим студентима и студенткињама. Управа факултета има сталну комуникацију са представницима Студентског парламента и сигурни смо да ће студенти и студенткиње, уколико осећају да су изложени било каквом облику психолошког, вербалног или физичког узнемиравања током рада на Факултету, то одмах пријавити надлежним службама како би, по хитном поступку, свако одступање од очекиваних норми и професионалних стандарда било санкционисано.

За сада таквих пријава није било.

Од надлежних служби очекујемо ефикасну реакцију која ће спречити да се сличне радње понове на неким новим жртвама, као што очекујемо да починиоци буду адекватно процесуирани и кажњени.

Факултет драмских уметности подсећа и на то да ће током наредних дана начин извештавања медија о овом и сличним случајевима бити од огромне важности. Зато на њих апелујемо да професионалним, провереним и одговорним садржајима, те искључиво ослањањем на чињенице онемогуће секундарну виктимизацију жртава, као и колективизацију кривице и неосноване повреде интегритета и професионалног угледа појединаца који су посредно или непосредно повезани са овим случајем.

Имамо потпуно поверење у истражне органе и верујемо да ће свој посао обавити крајње професионално, у што краћем времену".

Овим поводом огласио се и Студентски парламент ФДУ

Тужна и уплашена деца - Sputnik Србија
Још две девојке из школе глуме поднеле пријаву против Мике Алексића: „Без страха за боље сутра“

Студентски парламент Факултета драмских уметности пружа потпуну подршку Милени Радуловић, која је изнела у јавност исповест о злостављању и сексуалном насиљу које је над њом и над другим девојчицама годинама спроводио Мирослав Мика Алексић, власник и учитељ приватне школе глуме. Подржавамо и саосећамо се са свим девојкама које су претрпеле сексуално насиље и сексуално узнемиравање и бескомпромисно стојимо уз њих у њиховој храброј борби за правду.

"Сматрамо да је чин силовања и сваког другог сексуалног злостављања и узнемиравања потпуно неприхватљив у сваком смислу. Када је реч о институцијама као што је ова, најбитније је да у њу имамо поверење. Очекујемо и захтевамо да овакав злочин - психичко и сексуално злостављање, силовање и злоупотреба положаја буду најоштрије кажњени", наводе из парламента.

"Желимо да дамо до знања свим девојкама које су проживеле овакво искуство да сви чланови студентског парламента желе да помогну и пруже подршку, уз гаранцију наше апсолутне дискретности, те да нам се слободно обрате. Знамо колико је тешко изаћи у јавност и сведочити о оваквом насиљу када су у питању угледне личности које су нам притом биле и важне менторске фигуре у које смо ми, наши родитељи и околина имали поверење. Зато се дивимо снази, храбрости и одлучности Милене Радуловић и свих других девојака и жена које су иступиле у овој борби и захваљујемо им се што су то учиниле за безбедност све друге деце. Ова борба је већа од свих нас, представља вид правде и даје пример свима", додаје се у писму подршке Студентског парламента ФДУ, преносе Новости.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала