Коначно откривена мистериозна „дух“ честица тамне материје?

CC0 / Pixabay / Да ли се у језгру Млечног пута налази црна рупа?
Да ли се у језгру Млечног пута налази црна рупа? - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници верују да су детектовали трагове хипотетичке честице тамне материје, што је откриће које би могло да помогне у разоткривању неколико најзбуњујућих мистерија свемира.

Сва материја у универзуму састоји се од много различитих врста честица. Најчешћи су то протони, неутрони и електрони. Међутим, тим теоријских физичара верује да су открили прве доказе о већ дуго хипотетичким аксионским честицама које излазе из оближњих неутронских звезда. 

Галактика NGC 4618 в созвездии Гончие Псы - Sputnik Србија
Научници разоткрили вечну тајну: Сада тачно знамо колико је тајанствене силе изнад нас

Истраживачи верују да су аксиони можда одговорни за високоенергијске емисије Икс-зрака које излазе из групе неутронских звезда, које су најмање и најгушће звезде за које се зна да постоје, назване Величанствена седморка.

Аксиони су дуго били неухватљиви јер „слабо комуницирају“, што значи да се ретко сударају са другим честицама а уместо тога често пролазе кроз њих. Они су водећи корак за објашњавање тамне материје.

Теорије сугеришу да аксиони могу да постоје као тамна материја или могу да их створе друге честице које се сударају. Њихово откриће одговорило би на многа питања постоје у вези са тамном материјом, за коју се верује да чини велики проценат свемира који заправо не можемо да видимо.

„Аксионе можете замислити као духове честице. Они могу бити било где у свемиру, али не остварују снажну интеракцију са нама, тако да још увек немамо никаква запажања о њима“, објаснио је коаутор истраживања Рејмонд Ко.

Тим истраживача верује да аксиони настају у језгру неутронске звезде као резултат судара неутрона и протона. Тада се мистериозне честице испаљују у јако магнетно поље звезде, где се претварају у фотоне - честице светлости - који чине рендгенске зраке откривене телескопима на Земљи. 

Највећи на свету радио-телескоп ФАСТ у јужној Кини - Sputnik Србија
„Небеско око“ разбија мистерију тамне материје

Истраживачи кажу да ова студија не утврђује дефинитивно постојање аксиона, али пружа уверљиве доказе за то.

Надају се да ће моћи да потврде откриће честице скенирањем Величанствене седморке НАСА-иним НуСТАР телескопом, који је осетљивији од телескопа који су до сада коришћени у истраживању.

Прочитајте још:

Прва тродимензионална мапа васионе: Више од два милиона галаксија у историји универзума /видео/

Да ли је пронађена нова сила природе која би могла открити једну од највећих мистерија свемирa?

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала