Руски фонд и Центар „Гамалеја“ основали саветодавно тело о вакцини „Спутњик Ве“

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида 19 "Спутњик Ве"
Вакцина против ковида 19 Спутњик Ве - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски фонд за директне инвестиције и Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ основали су међународни научно стручни савет за вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V), наводи се у саопштењу Фонда.
У саставу Савета су водећи научници из области вирологије, микробиологије, генетике и биотехнологије из Аргентине, Велике Британије, Немачке, Индије, Русије, САД, Француске, Шведске и Хрватске, који представљају највеће научне и медицинске центре.  

Међу њима су председник Друштва за инфективне болести Аргентине Омар Суед, председник Британског друштва за генску и ћелијску терапију Лен Сејмор, вођа тима Института за вирологију Универзитетске болнице у Есену (Немачка) Випке Бајер, шеф истраживања у области развоја вакцина на Институту за молекуларну и ћелијску фармакологију (Француска) Сесил Черкински.

У савету су били и представници Сједињених Америчких Држава: доктор медицине и професор у Центру за вакцине и имунотерапију на Институту Вистар Хилдегунд Ертл, професор у Здравственом научном центру Универзитета Тексас у Сан Антонију Роналд Родригез и доцент микробиологије и имунологије на Медицинској школи Вајк Форест Дејвид Орнелс.

Руску страну у Савету чине директор Центра „Гамалеја“ академик Руске академије наука Александар Гинцбург, заменик директора Центра „Гамалеја“ за научни рад, дописни члан Руске академије наука, доктор биолошких наука Денис Логунов, професор Факултета за фундаменталну медицину Московског државног универзитета „Ломоносов“, заменик главног лекара за анестезиологију и интензивну негу у московској болници број 52 Сергеј Царенко и председник Националног центра „Дима Рогачов“, академик Руске академије наука Александар Румјанцев.

Директор Руског фонда Кирил Дмитријев приметио је да на овој формираној међународној платформи научници произвођачи вакцина могу да размењују информације, мишљења и експертизу са водећим страним колегама.

„Таква научна размена постала је посебно тражена у вези са пандемијом нове инфекције вирусом корона – глобалним проблемом који је подстакао на обједињавање целокупног глобалног научно-истраживачког потенцијала“, нагласио је Дмитријев.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала