Словенија: „Агрокору“ потврђена казна од милион евра

© Darko BandicКомпанија "Агрокор"
Компанија Агрокор - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Виши суд у Љубљани одбио је „Агрокорову“ жалбу на првостепену пресуду у вези са кршењем непријављивања концентрације компанија „Агрокор“ и „Ардеја глобал“ приликом преузимања пунионице воде „Костел“, преноси „Си биз“.

Одлука Агенције за заштиту конкуренције о прекршају је коначна, а „Агрокор“ мора да платити казну од милион евра и трошкове поступка.

Виши суд одбио је жалбу као неутемељену и тиме потврдио одлуку првостепеног суда, објављено је интернет страници Агенције за заштиту конкуренције.

Та агенција је 2019. године казнила „Агрокор“ са 53,9 милиона евра и привремено му забранила располагање деоницама „Меркатора“, али окружни суд је казну смањио на милион евра.

Врховни суд тада је пресудио да Агенција за заштиту конкуренције мора вратити деонице „Агрокору“.

„Агрокор“ свом правном наследнику, „Фортеновој групи“ планира да пребаци „Меркатор“, али још није познато када ће се то догодити.

Швајцарски регистровани „Агрокор АГ“, који је био 100 одсто у власништву „старог“ „Агрокора“, стекао је 2017. године 100 одсто удела у „Ардеја глобал лтд“ из Дубаија, који је поседовао „Костело“. Компанија је преузела пунионицу 2016. године.

Према Агенцији за заштиту конкуренције, закључењем уговора „Агрокор“ је имао законске обвезе да пријави концентрацију, што је требало да буде учињено у Загребу најкасније 30 дана након закључења уговора.

Будући да „Агрокор“ то није учинио упркос позиву Агенције, јавни правобранилац је у априлу 2019. покренуо поступак оцењивања усклађености по службеној дужности.

За кршење касне пријаве концентрације за правно лице прописана је новчана казна до 10 одсто годишњег промета Групе у концентрацији друштва учесника у претходној финансијској години, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала