Стејт департмент Русији: Сместа ослободите Наваљног

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички Стејт департмент позива да се руски блогер Алексеј Наваљни, који је у недељу ухапшен у Русији, пусти на слободу, изјавио је државни секретар САД Мајк Помпео.
„Сједињене Америчке Државе оштро осуђују одлуку Русије да приведе Алексеја Наваљног. С великом забринутошћу примећујемо да је његово хапшење – последњи догађај у серији покушаја ућуткивања Наваљног и других опозиционара, као и независних гласова који критикују руске власти. Захтевамо његово моментално и безусловно пуштање“, наведено је у саопштењу.

У њему је такође апеловано на владу Руске Федерације да обезбеди једнаке могућности за све политичке странке у  изборним процесу.

На „моментално ослобађање“ Наваљног позвао је и министар иностраних послова Канаде Марк Гарно.

С тим у вези, званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова посаветовала је раније иностраним политичарима који су критиковали хапшење руског блогера да поштују међународно право и руски закон и посаветовала им да се баве проблемима у својим земљама.

Подсетимо, у недељу је Алексеј Наваљни, који се августа налазио на лечењу у Немачкој од последица наводног тровања непознатом супстанцом, ухапшен при доласку на аеродром Шереметјево у Москву, по налогу Федералне службе за извршење казне због вишеструког кршења условне казне.

Руска Федерална служба најавила је да ће привести опозиционара, а да суд треба да одреди да ли ће условну казну заменити затворском због кршења условне.

Руски опозиционар има две условне казне по пет година у случајевима „Кировлеса“ и „Ив Роше“. Први случај је повезан са проневером више од 16 милиона рубаља, а други за проневеру више од 30 милиона рубаља.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала