Данас спава под морем: Прича о некада најопакијем и најгрешнијем граду пирата са Кариба

CC0 / Pixabay / Плажа на Карибима
Плажа на Карибима - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На источној половини Јамајке налази се градић Порт ројал. Да се данас нађете тамо, можда не бисте приметили ништа посебно. Пуста тврђава на океану, покоји кафић и видиковац. Но некада је овде све врвело од живота – алкохол, коцка, проституција, робови, пирати… Све то кумовало је надимку – најопакији и најгрешнији град на свету.

 

Није прошло пуно времена од када је Колумба очарала Јамајка крајем 15. века до њеног потпадања под енглеску власт у 17. веку. Тада почиње нагли успон, пише Национална географија.

 

CC0 / Hakewill, James, 1778-1843 / Разгледница из Порт ројала 1820. године
Данас спава под морем: Прича о некада најопакијем и најгрешнијем граду пирата са Кариба - Sputnik Србија
Разгледница из Порт ројала 1820. године
Порт ројал био је природна лука у коју је могло да стане 500 бродова. Постао је највећи град на Карибима пун могућности – за припаднике различитих слојеве друштва. Богати Енглези су се богатили од продаје робља у луци, а ту су били и пирати који су непрестано нападали и пљачкали шпанске бродове на суседним острвима.

 

Своју неславну репутацију стекао је не само због гусара већ и због енормних количина алкохола, гомилања злата, кичастог показивања богатства и дама „лаког морала“.

 

CC BY-SA 2.0 / Diego Tirira / Порт ројал снимљен из ваздуха
Данас спава под морем: Прича о некада најопакијем и најгрешнијем граду пирата са Кариба - Sputnik Србија
Порт ројал снимљен из ваздуха
Четвртину града чинили су кафићи и бордели, а говорило се како пирати у једном дану потроше на пиће и жене више него што сељак заради током читаве године. Међутим, то их је брзо доводило до просјачког штапа.

 

Каква је анархија владала, сведочи податак да је 1675. године гусар Хенри Морган постао лучки поручник гувернер. Изгледало је као да је ништа није немогуће и да је град на врху света…

Међутим, једног јутра 7. јула 1692. године Јамајку је задесио снажан земљотрес магнитуде 7,5 по Рихтеру. Како је лука великим делом била изграђена на трусном подручју и песку, зграде су готово у потпуности пропале у земљу, поклопљене цунамијем који је пратио потрес. Око 2000 људи изгубило је животе, а локално гробље отклизало је у море.

 

CC BY-SA 2.0 / Mike / „Улица Порт ројал, западна Јамајка“, Јамајчански земљотрес, 1907. Разгледница.
Данас спава под морем: Прича о некада најопакијем и најгрешнијем граду пирата са Кариба - Sputnik Србија
„Улица Порт ројал, западна Јамајка“, Јамајчански земљотрес, 1907. Разгледница.
Едмунд Хит био је један од преживелих који је у то време био на броду и све видео са удаљености. Записао је ово: „Земља се отворила и прогутала људе пред мојим очима. Море се издигнуло над зидинама и схватио сам – бег је немогућ.“

 

Они који су преживели сматрали су да је реч о Божјој казни.

Без обзира на трагедију, пирати су наредних 50 година наставили с пљачкама и отмицама шпанских бродова. Међутим, и природа је наставила по свом: заређали су се пожари, земљотреси и урагани… Енглези су коначно одустали од луке, спаковали се и отишли кући.

 

CC BY-SA 2.0 / Diego Tirira / Тврђава у Порт ројалу данас
Данас спава под морем: Прича о некада најопакијем и најгрешнијем граду пирата са Кариба - Sputnik Србија
Тврђава у Порт ројалу данас
Шта је данас остало од свега? Већина града из 17. века данас се налази на дну мора. Како није пропао на велику дубину, почетком 20. века посетиоци су још извештавали о видљивим крововима и деловима града који сабласно вире из воде, а рониоци су обилазили његове улице – под водом.

 

Због страшног начина на који се све одиграло неки историчари и археолози упоређивали су пропаст Порт ројала с пропашћу Помпеје.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала