Где је 50 печата: Труне на тоне меса у камионима, британски произвођачи ударили у бирократски зид ЕУ

CC0 / Pixabay / Замрзнуто месо
Замрзнуто месо - Sputnik Србија
Пратите нас
Извоз меса Велике Британије у Европску унију наишао је на бирократски зид током последње две недеље, а тоне залиха свежег меса вредне стотине хиљада фунти „заробљене“ су у лукама ЕУ.

Пет камиона са укупно 115 тона меса заплењено је у луци Кале, док је најмање пет контејнера свеже свињетине две недеље „заробљено“ у Ротердаму због неисправног ветеринарског уверења, известио је Тајмс.

Према наводима компаније ДХ Фудс из Лондона, месо у контејнерима је било потпуно труло због задржавања и компанија ту ништа не може да учини.

„Више не можемо да га продамо, али не можемо ни да га вратимо, јер немамо одговарајуће папире за то“, изјавио је директор ДХ Фудса Тони Хејл.

У међувремену, извршни директор Британског удружења прерађивача меса Ник Ален приметио је да је систем здравствених сертификата за извоз изузетно сложен, јер неки од образаца имају и до 50 различитих печата.

„Нови царински систем за месне прерађевине након Брегзита је замршен, архаичан и лоше се примењује“, рекао је извршни директор Британског удружења прерађивача меса Ник Ален.

„Ако супермаркетима не буду могли да се испоруче производи онако како је потребно, трговина ће једноставно бити уништена јер купци из ЕУ напуштају британске добављаче“, додао је. 

Колона камиона на путу у Доверу чекајући да се укрцају на трајекте који возе за ЕУ. - Sputnik Србија
„Добро дошли у 'брегзит'“: ЕУ цариници Британцима отимају сендвиче /видео/

Многе гране британске индустрије суочене су са новим изазовима откако је земља напустила ЕУ, пошто су ограничења Уније ступила на снагу на крају прелазног периода 31. децембра 2020. Извоз меса, млека и морских плодова био је међу првим жртвама трговинских баријера.

Према извештајима, раније овог месеца холандски цариници су чак приморали британске возаче камиона да се одрекну сендвича, јер им је забрањено уношење меса и млечних производа у ЕУ.
 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала