Извините, НАСА и Илоне, али диносауруси су први „отпутовали“ на Месец и Марс

CC0 / geralt / 21636 images / DinosaurДиносаурус и астероид
Диносаурус и астероид - Sputnik Србија
Пратите нас
Тужан је то био дан за амерички свемирски програм (НАСА) и Илона Маска, кад се испоставило да су диносауруси били можда први облици живота који су посетили Месец и Марс.

Према ексцентричној хипотези коју је представио научни новинар Питер Бранен, преживели диносауруси можда су отпутовали на друге планете Сунчевог система након изумирања три четвртине биљних и животињских врста пре око 66 милиона година.

„Стена већа од Монт Евереста погодила је планету Земљу путујући двадесет пута брже од метка, толико брзо да би удаљеност од висине од 747 до тла прешла за 0,3 секунде. Сам астероид био је тако велики да се чак и у тренутку удара његов врх могао још увек уздизати више од миље изнад висине крстарења 747. У свом скоро тренутном спуштању, потиснуо је ваздух испод себе тако нагло да је на кратко постао више врућ од површина Сунца“, пише Бранен у својој књизи.

Оно што се после догодило звучи као скеч Монтија Пајтона. Новинар сугерише да је удар резултирао катапултирањем диносаура у свемир. Бранен пише да је астероид пробушио рупу вакуума у свемиру, а огромне количине земље (заједно са оним што је преостало од диносауруса) избачене су у орбиту и даље.

Хипотеза се појавила у Браненовој књизи „Завршеци света“ у којој детаљно разматра пет догађаја масовног изумирања који су се догодили током историје наше планете. Објављена је 2017. године, али је недавно постала вирална након што је одломак објављен на друштвеним мрежама.

Колико год ово изгледало сулудо, није први пут да се објављује таква екстравагантна хипотеза. Године 2013. научници са Пен стејт универзитета у Сједињеним Државама објавили су студију која је претпостављала да су, као последица судара астероида, трагови живота „послани у свемир“.

„Открили смо да се стена способна да носи живот вероватно пребацила и са Земље и са Марса на све копнене планете Сунчевог система, укључујући и Јупитер. Било какве мисије у потрази за животом на Титану или Јупитеровим месецима мораће да размотре да ли је биолошки материјал независног порекла или је реч о другој грани у породичном стаблу Земље “, рекла је Рејчел Ворт, водећа ауторка студије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала