Хрват зарађује 2,7 милиона долара годишње – играјући игрице /видео/

© Sputnik / Evgeny BiyatovСајам видео-игара у Москви
Сајам видео-игара у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Електронски спорт, односно професионално играње игрица, све је популарнија и исплативија индустрија, а о томе најбоље сведочи и успех једног младог Хрвата.

Видео-игрице датирају још из прошлог века, када су прављени први рачунари и прве конзоле. У 2021. године игрице су вам на дохват руке и и даље превасходно представљају вид разоноде и занимације. Али, то је само део.

Готово од почетка 21. века видео-игрице се играју због – новца, који ће бити предмет анализе првог од текстова у којем ћемо покушати да вам приближимо чари популарног електронског спорта (еспорта).

Оне су развиле нови термин под именом еспорт, који је у једном тренутку чак и разматран као потенцијална дисциплина на Олимпијским играма.

Разлика између гејминга и еспорта је та што ви као гејмер само играте игрице, док као неко ко се бави еспортом буквално зарађујете новац као да сте фудбалер, кошаркаш, тенисер...

Дакле, почетком 21. века родитељи су на играње игрица гледали као на нешто чиме се њихова деца замлаћују, нешто због чега им попуштају оцене у школи, нешто чиме се „заглупљују“.

Већ почетком 2010-их година јасно се могло видети да гејминг прераста у озбиљну каријеру, а сада цифре које можете да зарадите као професионални играч кантера (Counter Strike: Global Offensive), ЛоЛ-а (league of legends) или неке друге игрице превазилазе новчане накнаде у великом броју традиционалних послова.

Хрватски играч ЛоЛ-а Лука „Перкз“ Перковић је доспео на насловне стране медија крајем прошле године јер је из екипе G2 прешао у Cloud9 у тада вероватно највећем трансферу у историји еспорта.

Иако званична цифра није објављена, медији су пренели да је амерички гигант за 22-годишњег Луку платио обештећење у висини од пет милиона долара.

​И у поменутом кантеру десио се један такозвани блокбастер, пошто је 23-годишњак из Брчког, Никола „Нико“ Ковач појачао G2 прешавши у ту екипу из америчког Faze clan-a.

Ни висина тог трансфера није објављена, али је сигурно да су у питању милиони европских или америчких новчаница, с обзиром да се ради о једном од најбољих „кантераша“ данашњице.

​После обештећења, долазимо до плата, које су... баснословне.

Перкз је са америчком организацијом потписао трогодишњи уговор, према којем ће, ако је веровати добро обавештеним изворима, зарађивати 2,7 милиона долара по сезони.

Компанија Рајот (Riot) годинама има успостављен систем у којем екипе које се такмиче имају сигурно место које су папрено платили, нешто налик франшизном систему НБА лиге.

Потез - Sputnik Србија
Игра стара 1.500 година доживела је нову младост и преузела интернет

Самим тим у све су укључени и адвокати и агенти, те је просечна зарада једног ЛоЛ играча око 400.000 долара годишње.

Оно што ствара проблем код ЛоЛ-а и осталих видео-игрица је та што процентуално јако мали број људи који покушавају да се пробију до врха то и успеју.

Такође, иако је невидљива старосна граница из године у годину све виша, јако мали број играча успене да остане релевантан и довољно добар да би се задржао на сцени после 25. или 26. године живота.

И за то постоји решење које, додуше, дугачак низ година није било довољно развијено. Када вам се заврши каријера можете да бирате шта ћете радити уместо професионалног играња.

Најједноставнија и најуноснија опција је стримовање, где можете да наставите да играте игрицу коју волите, али не на професионалном нивоу.

На тај начин можете да зарадите и много више новца него компететивним играњем, што због спонзорстава, што због стотина хиљада људи који свакодневно гледају своје омиљене стримере и донирају им новац.

Једна од најпопуларнијих стримерки на свету Рејчел „Валкареј“ Хофстетер никада се није професионално бавила играњем игрица, већ је своју каријеру видела у стримовању.

Она своје гледаоце не привлачи тиме што је невероватно добра у некој од игрица, већ својом оригиналношћу и забавним садржајем.

Валкареј је недавно случајно својим гледаоцима открила колико је тачно зарадила на јутјубу, где ексклузивно објављује своје видее и стримове, а у питању је цифра од нешто више од 170.000 долара – за свега 28 дана.

Тих 170.000 долара би требало да буде само један мањи део њене укупне зараде за месец дана, која укључује донације, спонзорства, инвестиције...

Гејминг индустрија сама по себи зарађује много новца и баш због тога компаније као што су Рајот, Близард и Валве имају прилику да улажу у популаризацију својих игрица путем еспорта и стримовања.

Током 2020. године кантер-страјк турнири су поделили укпно 14,75 милиона долара наградног фонда.

Нејмар да Силва Сантос Жуниор у дресу Бразил са девојком Бруном Маркезине - Sputnik Србија
Најскупљи фудбалер планете доминира – играјући игрице /видео/

Играчи доте су тим путем зарадили нешто мање од девет милиона, на осам милиона су били они који су се бавили ЛоЛ-ом, а следе фортнајт са 7,87 милиона, кол оф дјути са 6,27...

Иако на први поглед делује као да су стримовање и гејминг послови из снова, реалност уопште није таква.

Јако је тешко пробити се на веома компететивном и засићеном тржишту, малтене немогуће без да се по нечему издвајате од других.

И сам посао је веома захтеван, те поједини стримери и професионални играчи улажу и више од десет сати сваког дана у жељи да напредују и пробију се још више.

А интернет, као интернет... један дан сте на врху, други дан не постојите.

О професионалном бављењу еспортом могли сте да чујете из прве руке, у емисији „Технограм“ нашег Марка Николића.

► Видео-игре: Хлеба без мотике, или труд који се не види /видео/

Шампиони из Србије - како џоjстиком до плате

Умро седмоструки светски шампион у Тетрису

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала