Кремљ: Груб, незаконит притисак Америке на „Северни ток 2“

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ и Спаску кулу
Поглед на московски Кремљ и Спаску кулу - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да се пројекат гасовода „Северни ток 2“ суочава са грубим и незаконитим притиском Америке. И Москва жали због тога, рекао је он.
„Активности усмерене на увођење ограничења које су са аспекта међународног права незаконите, према економским оператерима који учествују у овом пројекту, настављају се и повећавају. Ми жалимо због тога“, рекао је Песков.

Подсетимо, раније је немачки лист „Ханделсблат“ саопштио да Вашингтон планира да уведе санкције против „Фортуне и компаније „КВТ-Рус“ – власника брода.

Уследила је и реакција из Берлина. Немачка је разочарана одлуком САД, поручили су из Министарства економије.

Пројекат „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.

Радови су настављени годину дана касније – у децембру 2020. брод „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама.

Након тога је, према подацима „Норд стрима 2 АГ“, остало недовршено око 148 километара цевовода од укупне дужине његова два крака од 2.460 километара: остало је 120 километара у данским водама и око 28 километара у немачким водама.

Данске власти одобриле су полагање цеви уз помоћ „Фортуне“ од 15. јануара, а немачка дозвола за овај брод важи до краја маја.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала