Немачки лист: Формиран фонд за заштиту „Северног тока 2“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Еколошки фонд који треба да буде подршка компанијама учесницама у изградњи гасовода „Северни ток 2“ формиран је у Немачкој.

Фонд је основан“, рекао је министар енергетике покрајине Мекленбург-Западна Померанија Кристијан Пегел за лист „Шверинер Фолксцајтунг“.

Он је додао да је претходно издато потребно решење.

Парламент ове немачке покрајине је почетком јануара већином гласова подржао иницијативу регионалне владе о формирању еколошког фонда, захваљујући којем ће се, између осталог, штитити интереси учесника пројекта „Северни ток 2“.

Пуни назив фонда је – „Заштита климе и природне средине МВ“. Структура има 11 циљева који су на различите начине повезани са зеленом енергетиком и производњом еколошки чистих енергената. Последња тачка на листи је „помоћ у наставку изградње гасовода „Северни ток 2“.

Фонд не учествује у изградњи или управљању пројектом. Али он треба да има могућност да помогне његовом завршетку“, саопштила је раније премијерка покрајине Мануела Швезиг, обраћајући се посланицима.

На територији покрајине Мекленбург-Западна Померанија се налази завршна тачка „Северног тока 2".

Подсетимо, раније је немачки лист „Ханделсблат“ објавио да Вашингтон планира да уведе санкције против брода за полагање цеви „Фортуне“ и компаније „КВТ-Рус“ – власника брода.

Уследила је и реакција из Берлина. Немачка је разочарана одлуком САД, поручили су из Министарства економије. 

Реаговао је и Кремљ оценом да се ради о грубом и незаконитом притиску Америке.

Руски сенатор Константин Косачов такође је коментарисао намеру америчких власти, истичући да се ради о покушају Вашингтона да очува ако не монопол у тој области онда бар кључни удео на гасном тржишту у Европи.

САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала