Норвежани се укључују у градњу ветроелектрана у Србији: Укупна снага – 800 мегавата

© Tanjug / JAROSLAV PAPВетрењача
Ветрењача - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Норвешка компанија НБТ постала је партнер предузећа „WV интернешенал“ у развијању пројеката ветроелектрана у Србији укупне снаге 800 мегавата.

Ова компанија инвестира у ветроелектране велике снаге.

У заједничком саопштењу две компаније наводи се да ће НБТ, чије је седиште у Ослу, на српском тржишту наступати под именом „WV-НБТ Србија“.

Будући да стално разматра прилике за пројекте на тржиштима у развоју, НБТ је препознао Србију као поуздано окружење за зелену енергију и одлучио да удружи снаге са компанијом „WV интернешенал“ како би заједнички реализовали портфолио пројеката.

Циљ је да се до 2026. године пусти у рад 800 мегавата ветроелектрана, а првих 168 мегавата ће бити на мрежи већ 2023.

„WV интернешенал“ и НБТ ће развити и изградити ветроелектране у складу са међународним стандардима који одговарају захтевима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Екваторским принципима.

Ветроелектране ће знатно допринети привредном развоју, донети значајне пореске приходе, обезбедити до две хиљаде радних места током изградње и имати трајан економски утицај чак и након завршетка изградње.

Такође, ови пројекти ће знатно повећати удео обновљивих извора у укупној потрошњи електричне енергије у Србији, што је један од најважнијих циљева енергетског сектора Републике Србије, наводи се у саопштењу.

Предузеће „WV интернешенел“, које је раније пословало под именом „Виндвижн“, започело је 2010. године рад на пројектима ветроелектрана у Србији.

Пројекти су сада у напредној развојној фази и спремни су за реализацију под транспарентним, конкурентним и одговарајућим тржишним условима, које ће најављени систем аукција омогућити.

„WV интернешенел“ послује у области обновљивих извора енергије скоро 20 година и присутан је у осам земаља: Холандији, Белгији, Француској, Шпанији, Мароку, Србији, Сенегалу и Тунису. Успешно је реализовао преко 200 мегавата пројеката ветроелектрана у Белгији и Француској, исходовао дозволе за преко 800 мегавата, а запошљава више од 50 људи.

НБТ развија пројекте ветропаркова и управља овим електранама на тржиштима у развоју. Компанија је основана 2004. године, а најактивнија је у Кини и Украјини, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала