Освета од првог дана: Бајден поништава наслеђе Доналда Трампа

© AP Photo / Evan VucciЏо Бајден
Џо Бајден - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова америчка администрација ће у највећој могућој мери, буквално од првог дана свог мандата покушати да поништи политичко наслеђе Доналда Трампа, каже историчар Саша Адамовић поводом најава да ће изабрани председник САД Џозеф Бајден након инаугурације поништити бројне одлуке и законе које је донео његов претходник Доналд Трамп.

„Имам утисак да и код новог председника Бајдена и у Демократској странци, нарочито после догађаја од 6. јануара, влада у великој мери осветничко расположење, како према Доналду Трампу лично, тако и према ономе што је радио у претходне четири године. Тих првих дана за очекивати је да председничким декретима Бајден поништи оно што је заправо и најлакше анулирати из Трамповог мандата, а што су демократе и он сам најављивали у предизборној кампањи. У том смислу најједноставније је вратити Сједињене Америчке Државе у Светску здравствену организацију, одакле је Трамп повукао Америку током пандемије корона вируса, али и поново вратити САД у Париски климатски споразум, што је одавно жеља демократа“, сматра Адамовић.

Такође, како додаје, нова администрација већ остварује контакте и ради на повратку Америке у споразум о нуклеарном програму Ирана, што је наслеђе из периода када је на челу САД био Барак Обама.

Бајден поништава политичко наслеђе Доналда Трампа

„Наравно, из перспективе нове администрације неопходно је демонтирати и оно што је учинио Доналд Трамп на плану имигрантске политике, па очекујем да ће нова администрација зауставити изградњу зида на граници са Мексиком и биће благонаклонији према онима који имају намеру да у наредном периоду уђу у САД. Такође, својим мерама ће легализовати боравак десетина милиона илегалних миграната који су већ у Америци и мислим да се тај план налази на високом месту у агенди Демократске странке. Они наиме резонују да би им легализација илегалних миграната била од велике користи, јер би то заправо били њихови нови гласачи који би им омогућили да, у будућности, без проблема освоје власт“, напомиње Адамовић.

Трн у оку новој администрацији је, напомиње Адамовић, и наслеђе Доналда Трампа када је у питању Врховни суд. Како је најављено, у другој недељи председниковања Бајден ће предузети мере које се тичу реформе правосудног система.

„Трамп је успео да у Врховни суд уведе троје конзервативних судија. Постоје планови демократа, о чему су они избегавали током кампање да говоре, да се број судија у том телу са девет повећа на 15, како би демократе повратиле већину“, каже наш саговорник.

Како наводи, новој администрацији је важно и да на спољнополитичком плану поништи неке од политика Доналда Трампа, па ће неки од првих корака сасвим сигурно ићи у том правцу.

„Мислим да ће Бајденова администрација заузети оштар и претећи став према Руској Федерацији, имајући у виду да је Русија идентификована као највећа претња Сједињеним Државама, а током Трамповог мандата демократе су га изнова спречавале да побољша односе Москве и Вашингтона. Биће занимљиво видети и какав ће став нова администрација заузети и према Кини, Турској, Северној Кореји, Индији и Египту“, указује историчар и спољнополитички аналитичар.

Сарадња са ЕУ

Према речима аналитичара Бранка Павловића, Џозеф Бајден ће својим потезима покушати да, између осталог, успостави сарадњу са Европском унијом и њеним кључним државама, враћајући се у седло неког ко „предводи“ слободни свет.

„Бајден може, сасвим сигурно, да врати Америку ономе што су трансатлантске интеграције, затим у пацифичке трговинске и инвестиционе послове, као и у споразум са Ираном, дакле да повуче низ потеза око којих су САД сагласне са ЕУ. Међутим, ствари су отишле много далеко и у другом кораку, када се заврши тај маркетиншки чин којим ће се слати порука да је претходни период био „ексцес“, а да се Америка сада враћа на лидерску позицију са земљама ЕУ као својим кључним савезницима, на површину ће избити дубоке, структурне противуречности између интереса Уније и Америке. Оне се пре свега односе на релацију односа према Кини и Русији, јер су интереси Европске уније потпуно супротни амбицијама Америке да битно заоштри односе са тим земљама“, уверен је Павловић.

У том смислу, како каже, важно је направити разлику између онога што је маркетинг и стварних проблема Америке.

Према наводима Бајденовог будућег шефа кабинета Рона Клејна, нови председник ће одмах после инаугурације, у среду, почети да доноси председничке уредбе с намером да промени бројне политике, не чекајући Конгрес САД у којем његова Демократска странка контролише оба дома.

Он ће првог дана укинути забрану уласка у САД за држављане неких већински муслиманских земаља, поднети захтев да се САД поново прикључе Париском споразуму о климатским променама, и наложити обавезно ношење маски у федералним објектима и током путовања између савезних држава.

Другог дана на дужности Бајден ће потписати уредбе које се тичу пандемије корона вируса, а укључују поновно отварање школа и компанија и масовније тестирање на корона вирус. Бајден ће у петак донети уредбе о новчаној помоћи онима који су погођени економским последицама пандемије. Међутим, за „потпуно остварење" Бајденових циљева биће потребна и сагласност Конгреса који треба да одобри план за помоћ током пандемије, вредан 1.900 милијарди долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала