Пуриша Ђорђевић о  класику из 1975. године: Филм је био забрањен, али је полиција била врло коректна

© Фото : Вип Кинотека/ПромоМилена Дравић у филму „Pavle Pavlović“
Милена Дравић у филму „Pavle Pavlović“  - Sputnik Србија
Пратите нас
Редитељ Пуриша Ђорђевић чији је класик из 1975. године „Павле Павловић” ових дана успешно дигитално рестауриран, присећа се дана настанка филма и забране која је убрзо уследила. Овај  96. годишњи редитељ за Спутњик каже да је радостан што ће угледати своје дело у бољем, умивеном руху.

Полиција била коректна

„Срећан сам да ћу сада видети уређену копију свога филма 'Павле Павловић' . Можда ће се наћи и нека телевизија да прикаже то остварење са мојим коментаром да је полиција била врло коректна“, каже за Спутњик Младомир Пуриша Ђорђевић.

Дигитално рестауриран филм „Павле Павловић“ биће премијерно приказан 21. јануара у 20 часова на „Фејсбук“ страницама компаније „Вип мобиле“, Југословенске кинотеке и Центар филма.

© Sputnik / Александар МилачићПуриша Ђорђевић
Пуриша Ђорђевић о  класику из 1975. године: Филм је био забрањен, али је полиција била врло коректна - Sputnik Србија
Пуриша Ђорђевић

„Павле Павловић” забрањен

Главни јунак филма је Павле Павловић, обичан човек и радник. Кроз његову животну причу редитељ гради слику о систему, друштву и Југославији средином 70-их година, слику света  у коме влада корупција и непоштење, а појединац је у сваком смислу губитник.

Ђорђевић се присећа да је филм је 1975. требало да буде приказан на Пулском филмском фестивалу, али је комисија која је била задужена за програм одлучила да га не уврсти у главни уметнички програм, с уверењем да тамо не припада.

„Било ми је јако жао. Покушао сам да нађем разлог за то. О забрани филма ‘Павле Павловић’ писао је и један италијански лист. По повратку у Београд сазнао сам да је 'Југославија филм', која је управљала производњом домаћих и страних филмова,  добила позив од Удружења филмских уметника Америке да објасни разлоге зашто је филм забрањен. Онда је управо 'Југославија филм' организовала пројекцију филма којој је присуствовало десетак чланова комисије, представника полиције”, сећа се Ђорђевић.

Избаци Мију Алексића

Он додаје да је после пројекције само један инспектор полиције имао замерку: замолио је да се из филма избаци сцена у којој Мија Алексић као цивил у једном тренутку поздравља пролазнике имитирајућиу милиционера.

„Не сећам се да је било икаквих коментара у штампи тада. Најлепша ствар се десила 15-20 година касније када је жена Бекима Фехмијуа, Бранка Петрић, организовала приказивање филма у Дому омладине. Пошто се знало да ‘Павле Павловић’ није био никада приказан у биоскопу или на телевизији, сала је била пуна и дочекан је са одушевљењем”, истиче Пуриша Ђорђевић.

Сјајна екипа на челу са Бекимом и Миленом

Ђорђевић је редитељ, сценариста и продуцент филма, а улоге тумаче Беким Фехмиу, Милена Дравић, Слободан Ђурић, Раде Марковић, Љуба Тадић, Скендер Работина, Љубинка Бобић, Петар Божовић, Фарук Беголи, Свјетлана Кнежевић, Ђорђе Ненадовић, Стојан Аранђеловић, Миливоје Поповић-Мавид, Данило Стојковић, Душан Антонијевић, Војислав Брајовић, Добрила Стојнић, Тони Лауренчић, Весна Пећанац.

© Фото : Вип Кинотека/ПромоБеким Фехмиу и Милена Дравић у филму „Pavle Pavlović“ Пурише Ђорђевића
Пуриша Ђорђевић о  класику из 1975. године: Филм је био забрањен, али је полиција била врло коректна - Sputnik Србија
Беким Фехмиу и Милена Дравић у филму „Pavle Pavlović“ Пурише Ђорђевића

„Била је сјајна екипа на челу са Бекимом и Миленом. Прву улогу на филму Беким је имао у мом филму ‘Девојка’ (1965) и тек после толико година смо поново сарађивали. Они који се баве домаћим филмом сада могу поред филмова ‘Девојка’, ‘Јутро’, ‘Подне’, ‘Крос контри’ да ставе и ‘Павла Павловића’”, каже Ђорђевић.

Последња филмска улога Љубинке Бобић

Ово филмско остварење, осим што је на једном месту окупило најпознатија имена домаће филмске сцене, оставља као успомену и диван глас велике Милене Дравић, као и последњу филмску улогу Љубинке Бобић.

„Павле Павловић”, снимљен у продукцији Центар филма, рестауриран је у оквиру пројекта „Вип Кинотека“, у сарадњи компаније Вип мобиле и Југословенске кинотеке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала