Радикализација у Приштини: Харадинај прети целом Балкану – на потезу Запад

© AP Photo / Visar KryeziuРамуш Харадинај
Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Најавом референдума о уједињењу Косова и Албаније Рамуш Харадинај је фактички уценио Запад, а његове речи изговорене током представљања изборног програма су директна претња и Београду, и целом Балкану, каже каријерни дипломата Зоран Миливојевић и додаје да је сада на потезу Запад.

Миловојевић сматра да Харадинајеве изјаве нису само празне приче изречене у предизборном жару, већ најава политичке радикализације у Приштини.

„Хардинај је фактички поручио да великолбанска идеја није мртва и да је присутна у албанској елити Приштине, али и Тиране, односно, да је ипак везана за идеју обједињавање албанског фактора на овим просторима,“ истиче Миливојевић.

Радикализација у Приштини

Чињеница је, додаје он, да је Харадинај помињањем да пет чланица ЕУ није променило став према признању Косова, као и да је Америка хтела да помогне да Косово добије признање Израела, фактички „прозвао своје менторе“ и бацио им у лице рукавицу питањем: зашто их европски партнери држе изоловане, и зашто их остављају по страни, долазећи с времена на време да им кажу да су они за то криви.

„Фактички, уценио је Запад најављујући рефрендум. Поручио им је да ко они нешто не предузму, да ће то урадити сами. Али, на основу онове критике ЕУ закључује се да је Харадинај само потврдио да је пројекат независног Косова неуспео“ истиче наш саговорник.

Он је у ствари показао нездовољство политичке елите у Приштини и најавио политичку радикализацију како би се пројекат „независно Косово“ довео до финализације.

„Уједно ово је доказ да су српски аргументи добили на тежини као и да су се околности промениле, почев од хапшења врха ОВК али и на неком ширем плану. Ово је нова политичка платформа, у којој  видим и одустајање од дијалога и могућности да се тражи не само компромисно решење, него да се уопште тражи решење политичким средствима и на начин који би подразумевао неку врсту нормализације,“ сматра Миливојевић.

Одговор Београд би био јасан

Сад су на потезу, напомиње наш саговорник, западни центри моћи који спонзоришу политику независног Косова да се одреде према овој најави Хардинаја.

„Одговор Београда на ово је јасан. Косово и Метохија су нерешено питање у саставу Србије у оквиру међународоног права, и јасно је да Србија не би прихватила нешто што би довело у питање њене виталне интерсесе и безбедност у било ком смилсу, јер ово је, ако гледамо по Резолуцији 12 44, унутрашње питање Србије,“ напомиње Миливојевић.

Филозофија „сладоледа“

Политиколог из Приштине Неџмедин Спахиу слаже се да је Харадинајева изјава изречена у смислу уцене Запада, не би ли убрзао процесе око Косова.

„То је политичка филозофија детета кад родитељи не желе да му купе сладолед а оно им каже –ако ми не купите убићу се! Дакле у питању је његова погрешна замисао да оваквим стварима може да уцени Запад, да тако поспеши Запад да више помоге Косову. У том смислу је то и рекао да ако Запад неће ово или оно да уради, онда ће  урадити Приштина све сама, што је смешно“ објашњава Спахиу.

Спахиу смтара да је референдум празна прича која може да донесе више штете него користи.

„И да то хоће Косово, неће Албанија нити то жели друштво на Косову да се уједине. Албанско друштво, још мање. Сетимо се да кад је дошло до уједињења Косова и Албаније у Другом светском рату да је избио грађански рат, јер Албанија није желела заједничку државу,“ подсећа наш саговорник.

Према речима Спахиуа, Косово не може на силу да се уједини са Албанијом, и цела идеја да се Запад уцењује на овакав начин је погрешна. Хардинај је, верује Спахиу, оваквим ставом само нашкодио својој политичкој каријери, желећи да покаже да се не плаши да каже западним силама шта мисли.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала