Шта су циљеви америчке ратне морнарице за наредну деценију

© Wikipedia / U.S. Navy ImageryБродови ударне групе 8 у формацији током војне вежбе у Атлантском океану
Бродови ударне групе 8 у формацији током војне вежбе у Атлантском океану - Sputnik Србија
Пратите нас
„Обуздавати и побеђивати“ — девиза је „Навигационог плана“ за наредну деценију коју је ових дана представио командант операција ратне морнарице САД адмирал Мајкл Гилдеј. Главна тачка у документу је да америчка флота треба да доминира у Светском океану. Шта су још циљеви америчке ратне морнарице и шта спремају адмирали из Вашингтона?

Циљ глобалне контроле је миран и испуњен живот Американаца. Међутим, текст такође јасно показује отворено агресиван став према другим земљама.

Циљ америчке морнарице - одржати однос снага

Америчка флота је увучена у дугорочну конкуренцију која угрожава сигурност и начин живота грађана САД, истичу аутори документа. Команда америчке морнарице зато не сме да изгуби ни минуту времена: неопходно је активно деловати како би се одржао однос снага не само у наредној деценији, већ током читавог 21. века. 

Главни ривали и „нарушиоци“ глобалног мира су Русија и Кина. По мишљењу америчких адмирала, ове државе подривају слободу на мору која је дуго била од користи читавом свету. 

Москва и Пекинг покушавају да „неправедно контролишу“ приступ драгоценим морским ресурсима ван територијалних вода, „плаше своје комшије“, „на силу им намећу своје амбиције“, „држе најважније пловне путеве на нишану ракета дугог домета“. 

Како контролисати Русију и Кину

Американцима се уопште не допада руски развој савремених ракетних бродова и подморница, хиперсоничних ракета, тактичког нуклеарног оружја. Руска морнарица, према Пентагону, појачава активност широм света и распоређује своје снаге све ближе обалама Сједињених Држава. Према томе, „Русију треба добро контролисати“.

© Flickr / National Museum of the U.S. NavyАмеричка морнарица сматра да им опасност долази од ракета
Шта су циљеви америчке ратне морнарице за наредну деценију - Sputnik Србија
Америчка морнарица сматра да им опасност долази од ракета

Кинеска морнарица која се брзо равија и највећа је на свету, према мишљењу америчких аналитичара, такође је забрињавајућа. Пекинг наводно изазива Вашингтон и његове савезнике и постаје најоштрија и дугорочна претња. 

Истовремено, истиче се да су САД поморска сила и да њихов просперитет и безбедност зависе од способности одржавања предности на мору. За ово је неопходно проширити своју поморску моћ „до сваког угла Светског океана“.

Американци ће и даље пловити и летети где год то међународно право дозвољава, као и распоређивати снаге у разним регионима света како би оспорили „прекомерне поморске амбиције“ конкурената и неутралисали њихове борбене могућности. 

Јачање флоте

Нуклеарне подморнице са балистичким ракетама тако „штите САД од нуклеарног напада“, а снаге за специјалне операције су „спремне да изненаде и најјачег противника“. Адмирали уверавају да је морнарица способна да искрца трупе на било коју обалу како би дала подршку копненим снагама.

Носач авиона HMS Queen Elizabeth - Sputnik Србија
Крај ере носача авиона: Како ће хиперзвук променити рат на мору

Морнарица „има сва потребна средства за сузбијање агресије, укључујући и она нетрадиционална“. Конкретно се мисли на информационе, сајбер технологије и друге врсте оружја које омогућава напад са мора, из воде и ваздуха. 

Значајну улогу у савременом сукобу на мору у наредним годинама САД ће дати вештачкој интелигенцији. Такви системи, уверавају из морнарице, доказали су своју ефикасност и супериорност у борби, па ће флота бити модернизована уз њихову масовну употребу.  

Беспилотне поморске платформе су такође јако важне. Оне ће обезбедити предност у извиђању, надзору и повећати офанзивне способности флоте. До краја деценије особље морнарице требало би да буде у стању да са самопоуздањем функционише у блиској сарадњи са роботизованим апаратима

CC0 / National Museum of the U.S. Navy / Flickr / Истакнут је посебан значај подморничких снага
Шта су циљеви америчке ратне морнарице за наредну деценију - Sputnik Србија
Истакнут је посебан значај подморничких снага

Команда америчке морнарице сматра да се за спровођење свих планова флота мора ојачати и проширити. Потребно је више нуклеарних подморница и бродова са високим офанзивним способностима. Поред тога, нови бродови би требало да буду компактни, попут, на пример, перспективних фрегата класе „Сазвежђе“. 

Пентагон не искључује ни носаче авиона. Ово је и даље понос америчке морнарице и главни инструмент за демонстрацију силе. Истакнут је посебан значај подморничких снага флоте. Овде су приоритет стратешке подморнице класе „Колумбија“, као и вишенаменске „Вирџинија“. 

Дигитализација и ласери

Команда морнарице признаје да сама техника није довољна. Потребно је темељеније обучити особље, конкретно за боље разумевање нијанси непријатељског понашања. По мишљењу адмирала, „поморци не би требало само да посматрају претње и брзо реагују на њих, већ и да инстиктивно предвиђају потезе противничке стране кроз детаљно познавање специфичности менталитета грађана одређене земље“.

Руски брод Тихоокеанске флоте „Маршал Шапошњиков“  - Sputnik Србија
Корвете, фрегате, десантни бродови: Који бродови су 2020. попунили редове руске морнарице /видео/

Сценарији „предстојећих сукоба“ биће тестирани на вежбама широм света — од крајњег севера до западног дела Тихог океана. На пример, ове године америчка морнарица ће спровести велике маневре неколико група носача авиона са десантним операцијама. 

Ту ће први пут бити укључене мале тактичке сајбер групе, користећи ново офанзивно оружје и информационе ресурсе. Адмирал Гилдеј је раније рекао да ће размере ових маневара бити „невиђене у новијој историји“. 

Информационе и дигиталне технологије су најважније за стратегију америчке морнарице. Војне операције су сада немогуће без њих. Дигитализација одлучује о свему, омогућава брзо и ефикасно вођење поморских и копнених битака. 

Морнарица сматра да „противници САД-а очекују да пробију одбрану флоте огромним бројем ракета“. Због тога ће Пентагон користити разне стационарне и мобилне системе за откривање, радаре подморница и поморских беспилотних летелица и побољшати одбрамбене способности бродова и авиона. Истовремено, у блиској борби, поред конвенционалног, планирано је коришћење и енергетског оружја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала