То се догађа свуда око вас: Како је Миленина исповест охрабрила жене на Балкану

CC0 / Pixabay / Везана жена.
Везана жена. - Sputnik Србија
Пратите нас
Исповест београдске глумице Милене Радуловић и још шест њених колегиница које су претрпеле сексуално злостављање власника глумачке школе Мирослава Алексића (68), охрабрила је жене на Балкану да на друштвеним мрежама изнесу своја тешка искуства.

Новинарка загребачког Јутарњег листа Сњежана Павић у колумни тим поводом каже да је Милена храбрија од ње, јер је она заћутала да је, како је написала, не разапну.

Насиље над женама - Sputnik Србија
Познати учитељ глуме у Београду ухапшен, млада глумица сведочењем о силовању потресла Србију

Павићева није силована, али ју је професор на другој години факултета покушао да сексуално злоставља, пренео је Танјуг.

Она каже да жене ћуте о тим стварима зато што је систем направљен тако да онај који злоставља не буде кажњен, већ жена која покуша да проговори.

Сада, после Милене, јавља се стотине жена које су ћутале о сексуалном злостављању и по 20 година.

„Зашто су ћутале“, пита Павићева и истовремено одговара: „Па зато, управо због вас који не верујете. Зато што не желите чути оно што вам говоримо: то се догађа свуда око вас“.

„То се дешава у свакој школи, где неке ученице и неке наставнице кроз то пролазе. На сваком факсу. У свакој болници. У сваком министарству. И сви смо саучесници у томе, јер ћутимо и кријемо се иза анонимних исказа“, док, како наводи, „у овом тренутку моћници пипкају, силују и уцењују девојчице у нашем граду, док се већина лагодно претвара да ништа не зна и ништа не мора да предузме“.

Многа сведочанстава филмских радница из региона, на Фејсбук страници „Нисам тражила“ износе своја искуства са сексуалним насиљем и управо је та страница можда домаћа верзија америчког покрета #MeToo.

„Редатељ ми је отворено рекао да ћу добити улогу, али само ако ја исто тако учиним нешто лепо за њега. Док је то говорио, ставио ми је руку на бедро, а кад сам је склонила и отворено рекла да не мислим да спавам с њим за улогу, рекао је да сам управо себи забетонирала каријеру у целом региону“, једно је од сведочења објављених на тој Фејсбук страници из Хрватске.

Једна од оснивачица странице, сарајевска глумиза Ана Тиквић, која је то урадила са још три своје колегинице, изјавила је да их је изненадио број исповести које су добиле, а све је, додала је, кренуло спонтано.

Ива Илинчић - Sputnik Србија
Јавно проговорила још једна глумица која је Алексића пријавила полицији

„Изгледа да још нисмо научили лекцију и да то морамо стално понављати. Жртва није дужна пријавити насиље онда кад се оно догоди, него онда кад је спремна говорити о томе“, каже њена колегиница Асја Крсмановић.

Страница на Фејсбуку је потекла, објашњава, и као логичан одговор на најчешћа оправдања насилника: „Сама је то тражила“.

У случају Милене Радуловић, каже Крсмановићева, један коментатор је ишао толико далеко да је написао да се то „његовој ћеркици никада не би могло догодити, јер јој не би допустио да буде глумица“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала