ДНР: Спремни смо за нови референдум о статусу Донбаса

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЛидер ДНР Денис Пушилинй
Лидер ДНР Денис Пушилинй - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да постоји спремност за одржавање другог референдума о самоопредељењу.
„Чињеница да говоримо о спремности републике да поново примени механизам директне демократије заправо је био наш сигнал светској заједници: нисмо изгубили, већ само ојачали нашу веру у слободу, хуманизам и људска права. Спремни смо да поново покажемо своју жељу за тим идеалима и вредности због којих је народ 2014. изашао на улице“, рекао је Пушилин за Спутњик.

Према његовим речима, такође је важно скренути пажњу светске заједнице на посвећеност Донбаса потпуном поштовању норми и принципа међународног права.

„Управо са тим циљем изражена је спремност да се помогне свим међународним посматрачима у случају да се донесе одлука о спровођењу процедуре изражавања, тачније, потврђивања воље народа Донбаса“, додао је Пушилин.

Лидер ДНР је нагласио да међународна заједница треба јасно да схвати да је монопол Украјине над извештавањем и тумачењем догађаја у Донбасу бесмислица и чак, у извесној мери, помоћ злочинима које Кијев чини над становницима Донбаса.

„Због тога би светска заједница, коју заступају УН, требало много детаљније да проучи све околности и упозна се са положајем обе стране у сукобу“, закључио је Пушилин.

Раније је министарка спољних послова самопроглашене републике Наталија Никонорова позвала чланове Савета безбедности УН да уз помоћ међународно признатог референдума сазнају шта желе становници овог региона.

Лицемерна политика Украјине

Пушилин је додао да је политика украјинских власти према Донбасу лицемерна.

„Украјинском руководству много је занимљивије да се бави самопромоцијом и изјавама о својим наводно мирним и хуманим намерама према Донбасу, иако лицемерје ових изјава постаје све очигледније и домаћој украјинској и међународној јавности“, истакао је он.

Према његовим речима, посебно цинично звуче апсолутно противречне изјаве председника Украјине Владимира Зеленског које ни на који начин не одражавају стварност, а који се не устручава чак ни у личном разговору са лидером једне од држава-гараната Минских споразума да „прича бајке о томе да Кијев наводно поштује прекид ватре“.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала