„Желим да ујединим Америку“: Бајденов први председнички говор

© AFP 2023 / JOE RAEDLEЏо Бајден и Камала Харис са партнерима стигли на инаугурацију
Џо Бајден и Камала Харис са партнерима стигли на инаугурацију - Sputnik Србија
Пратите нас
Џо Бајден положио је заклетву као 46. председник Сједињених Америчких Држава. Он је у првом председничком говору поручио како жели да уједини Америку.

Бајден се заклео пред судијом Врховног суда САД Џоном Робертсом.

Пре њега, заклетву је положила потпредседница Камала Харис пред судијом Врховног суда САД Соњом Сотомајор.

Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић честитао Бајдену: Нема ништа часније од служења домовини

Нови председник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да је у овом тренутку победила демократија, а да он жели да уједини САД.

Он је у првом говору као председник САД, а након полагања заклетве рекао да се данас слави циљ - демократија.

„Воља народа се чула и научили смо поново да је она драгоцена али и крхка и у овом тренутку демократија је победила“, рекао је Бајден.

Он је казао да је пре неколико дана насиље покушало да пољуља темеље државе, али да зна да је амерички устав отпоран и да је нација снажна.

Како је рекао, снага државе не зависи од појединаца већ од свих Американаца и уније.

Бајден је истакао да је пред САД много изазова, пре свега пандемија вируса корона, климатске промене, борба против тероризма и расизма, а борба против тога захтева пуно више од пуких речи и јединство.

„Желим да поново ујединим САД и позивам све Американце да ми се придруже. Ујединимо се да се боримо против непријатеља. Љутњу, мржњу, безакоње уз јединство можемо исправити, дати добра радна места, победити вирус, награђивати рад“, рекао је Бајден.

Он је додао и да без јединства нема мира већ само огорчености.

„Гарантујем вам да нећемо подбацити, то никада нисмо када смо радили заједно. Окренимо нови лист и почнимо да слушамо и гледамо једни друге“, поручио је Бајден.

Бајден је захвалио својим претходницима из Демократске и Републиканске странке, укључујући и оне који нису могли да присуствују инаугурацији.

„Захваљујем им се из дубине свог срца. Знам отпорност нашег Устава и снагу, снагу наше нације, као и председник Картер са којим сам разговарао синоћ, а који не може сада да буде са нама, а кога поздрављамо“, рекао је Бајден.

Он је додао да зна да „моћ долази полагањем свете заклетве коју су положили бивши председници“.

„Управо сам положио свету заклетву коју су положиле све патриоте. Заклетву коју је први положио Џорџ Вашингтон. Али америчка прича не зависи ни од кога од нас, ни од неких од нас, већ од свих нас“, рекао је 46. амерички председник.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала