„Искрени пријатељи“ и „јасни као зора“: Честитке балканских лидера Бајдену

© AP Photo / Andrew HarnikЏо Бајден и Лејди Гага на инаугурацији
Џо Бајден и Лејди Гага на инаугурацији - Sputnik Србија
Пратите нас
Честиткама након полагања заклетве и ступања на дужност, председнику САД Џоу Бајдену и потпредседници Камали Херис придружили су се и државници са Балкана као што су Зоран Милановић, Андреј Пленковић, Зоран Заев и Мило Ђукановић.

Хрватски председник Зоран Милановић објавио је на Фејсбуку након што је Бајден положио заклетву као нови председник САД, да му је драго кад се потврђује „како вера у светло на крају ипак побјеђује таму“, пренео је Танјуг.

Он је нагласио да је „према Википедији на енглеском језику, он један од само двојице европских председника државе/владе који је отворено подржао Бајдена за председника још током кампање“, и да је према том истом извору други (или први) био фински председник Саули Нинисте.

“С обзиром на то... и да сам од првог тренутка, још тамо у новембру 2016. био јасан као зора, гледајући председника Бајдена како улази у Белу кућу, морам рећи да ми је (као нерелигиозној особи) драго кад се потврђује како вера у светло на крају ипак побеђује таму”, написао је Милановић.

И хрватски премијер Андреј Пленковић честитао је Бајдену путем друштвених мрежа. Он је твитовао након инаугурације америчког председника потпредседнице да су Хрватска и Сједињене Државе пријатељи и партнери и да се радује јачању билатералних односа са САД.

​„Верујем да ће ово бити мандат у којем ће америчка демократија бити глобални пример који инспирише“, рекао је премијер Северне Македоније Зоран Заев и поручио председнику Бајдену да се „радује времену које долази и верује да ће се продубити савезништво између САД и Северне Македоније и блиске пријатељске везе између грађана две земље“.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је Бајдену упутио честитку у име грађана Црне Горе и у своје име уз најбоље жеље за успех у вршењу ове одговорне функције.

„Желим да Вас уверим да ћете у Црној Гори имати искреног пријатеља, и у оквиру наших потенцијала поузданог партнера и одговорног савезника, као и стабилног регионалног актера, у суочавању и изналажењу одговора на комплексне глобалне изазове и отворена питања на Западном Балкану“, казао је Ђукановић.

Ђукановић је у честитки навео да се радује новим сусретима, наставку успешне сарадње утемељене на односима међусобног поверења изграђеног у времену трауматичних догађаја и промена у нашем региону, и јачању више од 140 година дугих међудржавних и дипломатских веза Црне Горе и САД, на добробит свих црногорских и америчких грађана.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала