Невиђени медијски пројекат: Депрограмирање чланова „Трампове секте“ и целе Америке /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Стручњак за култове и секте Стивен Хасан гостовао је у уторак на Си-ен-ен да би саветовао како да се депрограмирају чланови „Трамповог култа“ како је у својој књизи из 2019. назвао присталице одлазећег америчког председника. Он је истакао да су целој земљи потребне његове услуге.

Након што је перјаница Си-ен-ена Алисин Камерота говорила о Трамповим присталицама које су упали у Капитол као о покојницима, драматично коментаришући снимке хапшења речима да су „неки људи које овде видите некада били саветници у основној школи, неки су били ватрогасци“, питала је Хасана како је Трамп успео да „радикално промени њихову личност“.

Хасан, бивши припадник злогласне Цркве уједињења (познатије као „Муновци“) током седамдесетих, рекао је да су Трампове поклонике „обмањивачки регрутовали у ауторитарну политичку секту“ и да су они претрпели „радикалну промену личности“ која се психолошки може дијагностификовати као „дисоцијативни поремећај“.

Укратко је описао како вође култа користе контролу над понашањем, информацијама, мислима и осећањима да би „створили нови идентитет који је зависан и послушан“ и објашњавао како је Трамп то могао да учини.

​Док се Камерота интересовала колико ће времена требати Хасановом појединачном приступу депрограмирању да би „испрео мозак“ (или поново „испрао мозак“) милионима Американаца, Хасан је рекао да ће „требати приступ одозго према доле“ и предложио да Трамп буде позван да сведочи испред Конгреса.

„Суштина је да је целој Америци потребно депрограмирање, јер је Доналд Трамп на све нас негативно утицао“, рекао је Хасан.

​Трампове присталице нису биле одушевљене што их сматра члановима секте.

Неки су истакли да се оптужбе упућене Трамповим присталицама могу лако применити на тужиоце, посебно део у ком се члан секте обесхрабрује у потрази за „спољним“ изворима информација и индоктринира ревидираним верзијама прошлости.

Други су навели да су поносни што су „отелотворење култа“.

РТ наводи да се Хасанови савети за депрограмирање чланова секти, иронично веома слични извештавању Си-ен-ена о десетинама милиона Американаца који, упркос извештавању те мреже, подржавају Трампа.

Професионални депрограмер саветовао је домаћине да подстакну „секташе“ да почну размишљати о себи, јер је „најмоћнија техника постављање питања с поштовањем, промишљено, тихо и заиста дуго чекање на одговор“.

​Си-ен-ен није једини који сматра да Трамповим присталицама треба депрограмирање. Колумниста „Вашингтон поста“ Јуџин Робинсон раније је рекао да жали што постоји „милион Американаца, који као да су чланови култа, готово сви су белци, готово сви су републиканци које некако треба депрограмирати“.

Демократска конгресменка Александриа Окасио-Кортез позвала је на депрограмирање „белих супрематиста“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала