У Београду поднета прва приватна тужба против НАТО због бомбардовања осиромашеним уранијумом

CC BY-SA 3.0 / Darko Dozet - Сопствено дело / Нато бомбардовање СР Југославија.Против ваздушна одбрана покушава да обори НАТО бомбардере.
Нато бомбардовање СР Југославија.Против ваздушна одбрана покушава да обори НАТО бомбардере. - Sputnik Србија
Пратите нас
Адвокат Срђан Алексић предао је данас Вишем суду у Београду  прву тужбу против НАТО-а за накнаду штете официру Војске Србије који се лечи од канцера. Оболео је након што је 2000. и 2001. године боравио у Копненој зони безбедностиу на југу Србије који је западна алијанса бомбардовала муницијом са осиримашеним уранијумом.

Реч је о терену који покривају општине Врање, Прешево и Бујановац, а посебно је бомбама са осиромашеним уранијумом била изложена Пљачковица у близини Врања. Официр Војске Србије, који није желео јавности да обелодани идентитет, од 2018. је имао три тешке операције због канцера меких ткива и за лек на месечном нивоу мора да издвоји 4.000 евра, каже Алексић за Спутњик.

© AP Photo / Visar KryeziuМерење радијације на терену засутом муницијом са осиромашеним уранијумом.
У Београду поднета прва приватна тужба против НАТО због бомбардовања осиромашеним уранијумом - Sputnik Србија
Мерење радијације на терену засутом муницијом са осиромашеним уранијумом.

Прва тужба у Србији против НАТО-а

Тужба је поткрепљена пресудама италијанских судова о накнади штете НАТО-а италијанским војницима који су од канцера оболели боравећи на Косову и Метохији, пошто је доказана веза између њиховог оболевања са боравком на територији која је била бомбардована муницијом са осиромашеним уранијумом.

„Предали смо тужбу. Очекујемо у наредних шест месеци да на њу НАТО одговори и потом очекујемо став суда. Надам се ћемо можда већ у јулу имати прво рочиште“,  изјавио је Алексић Спутњику по предаји тужбе.

Он каже да нису одбацили ни могућност решења спора медијацијом, односно да до обострано прихватљивог споразума дође посредовањем.

Тартаља се чека за следеће тужбе

Наш саговорник очекује да чим услови везани за пандемију ковида то буду дозволили, у Србију поново дође италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља који му је помагао у припреми тужби и део је нашег адвокатског тима. Тартаља је заступао оболеле италијанске војнике против НАТО-а пред судовима у Италији који су у њихову корист пресудили већ у 181 случају.

„Очекујем његов долазак из Италије и да видимо следеће кораке, да припремимо нове тужбе које треба да предамо у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Врању. Њих ћемо предати у неко време. Специфичне су ствари. Тражимо адекватне тужиоце, јер морају да буду, официри, војници, полицајци, или војници на одслужењу војног рока. Значи, да буду у истој позицији као италијански војници и да су од истог извора оштећени, а то је осиромашени уранијум“, објашњава Алексић.

На питање када ће уследити тужбе цивила он каже да би то било тек када добију ове прве пресуде и виде какав ће бити став суда.

© AP Photo / BORIS GRDANOSKIПред италијанским судовима је доказана веза оболевања од канцера људи који су боравили на територији Косова и Метохије бомбардованој муницијом са осиромашеним уранијумом.
У Београду поднета прва приватна тужба против НАТО због бомбардовања осиромашеним уранијумом - Sputnik Србија
Пред италијанским судовима је доказана веза оболевања од канцера људи који су боравили на територији Косова и Метохије бомбардованој муницијом са осиромашеним уранијумом.

„Унапред не бисмо то радили, јер је реч о великим судским таксама. За суђење пред Вишим судом минимална судска такса је 73.000 динара  за тужбу, а ради се о људима који су оболели и у тужби смо предложили да нас суд ослободи судских такси као што је суд ослободио и италијанске војнике“, истиче овај адвокат који се још пре четири године обухватио тешког посла на који су многи сумњичаво гледали као на немогућу мисију.

Људи су без средстава јер се лече од најтежих облика канцера, каже Алексић оценивши да има довољно основа да суд примени закон и ослободи их судске таксе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала