Руски министар здравља: Предати документи за регистрацију треће вакцине против короне

© Depositphotos.com / Leigh PratherВакцина против ковид 19
Вакцина против ковид 19 - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство здравља Русије примило је документе за регистрацију треће вакцине против вируса корона коју је произвео Центар „Чумаков“ Руске академије наука, изјавио је министар здравља Михаил Мурашко.

„У руско Министарство здравља стигао је пакет докумената за регистрацију треће руске вакцине за превенцију нове коронавирусне инфекције, коју је произвео Федерални научни центар за испитивање и производњу имунобиолошких препрарата 'Чумаков' Руске академије наука“, рекао је Мурашко.

Он је прецизирао да су документи послати на проверу, након чега ће се решавати питање државне регистрације.

„На тај начин ће у Русији бити доступне вакцине направљене помоћу три различите технологије, што ће несумњиво постати озбиљан допринос победи над пандемијом ковида 19“, истакао је он.
Медицинска сестра припрема вакцину против ковида 19 - Sputnik Србија
Вакцина Центра „Чумаков“ ствара имунитет за 28 дана

Истовремено, Мурашко је додао да је више од 375.000 доза вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) пуштено у цивилни промет ове недеље и да се повећавање испорука вакцине у регионе наставља.

У Русији су тренутно регистроване две вакцине против вируса корона. Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Друга регистрована вакцина је „ЕпиВакКорона“ центра „Вектор“, а у припреми је и трећа вакцина против ковида 19 Центра „Чумаков“.

Центар „Чумаков“ је 25. септембра 2020. године добио дозволу од Министарства здравља Русије за клиничка испитивања вакцине на добровољцима. Клиничка испитивања започела су у Кирову у октобру. У испитивањима је учествовало 70 људи старости од 20 до 47 година.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала