Скандал на РТЦГ: Новинарка оптужила Вучића да шаље паравојне формације у Црну Гору

© Flickr / PROFrancisco AntunesПодгорица, Црна Гора
Подгорица, Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите нас
На Радио-телевизији Црне Горе током емисије "Телескопија" водитељка Тамара Никчевић изнела је лажне оптужбе да председник Србије Александар Вучић у Црну Гору шаље криминалце и паравојне формације. Она је изнела још једну лаж - да владика Јоаникије прави нови Седми батаљон.

"Србија неће дозволити одржавање локалних избора у Никшићу. Командант новоформираног Седмог батаљона (прим. аут. владика Јоаникије) позива лидере садашње власти у манастир Ђурђеви ступови где им даје одређене задатке", тврди Никчевићева која због оваквих лажних информација којима узнемирава јавност треба да буде процесуирана, пише портал Борба.

Члан Главног одбора Покрета за промене Александар Лекић сматра да овакви наводи могу да наруше јавни ред и мир и изазову панику код одређеног дела грађана.

"С тим у вези од уредништва и менаџмента РТЦГ тражимо одговор на питање да ли су пре емисије били упознати са поменутим тврдњама госпође Никчевић, те да ли су са њима сагласни. Од Савета РТЦГ тражимо да утврди да ли је у овом случају дошло до кршења професионалних стандарда новинарства. Очигледно је да овакви наводи који забрињавају јавност не представљају чињеничне изјаве са релевантним изворима већ политичке спинове којима се настоји изманипулисати јавност али и горе од тога - унети немир. Зато позивамо и надлежне органе да новинарку позову на саслушање у вези са изнетим тврдњама као и сумњом да је реч о лажним вестима којима се изазива паника, што се сматра кривичним делом против јавног реда и мира према члану 398 Кривичног законика Црне Горе. На овом и многим другим примерима видимо да уређивачка политика РТЦГ и након формирања нове Владе и даље остаје под јаким утицајем ДПС-а".

"Позивамо Владу да више не губи време већ спремно и одлучно отпочне трансформацију Јавног сервиса, врати поверење грађана у њега, спроведе потпуну деполитизацију, обезбеди професионално и независно новинарство којим ће грађани бити адекватно, истинито и непристрасно информисани", казао је Лекић.

Видео можете погледати на овом линку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала