Трампова опроштајна церемонија: Војна парада и 21 плотун у зору

© AP Photo / Patrick SemanskyДоналд и Меланија Трамп
Доналд и Меланија Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлазећи амерички председник Доналд Трамп одржаће опроштајну церемонију у Мериленду, на војном аеродрому. Планирано је да буде одржана војна парада са почетком у осам сати ујутро, уз 21 плотун, што је једна од највећих војних почасти у САД.

Церемонија је заказана за осам сати ујутро по локалном времену, односно за 14 сати по нашем времену, неколико часова пре инаугурације Џоа Бајдена, објавио је Гардијан.

Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трампов опроштајни говор /видео/

Према незваничним наводима, Трамп планира војну параду као опроштај врховног команданта, али и присуство великог броја присталица и садашњих и бивших званичника његове администрације.

Међутим, није извесно да ли ће војна парада бити одржана јер је војни извори нису потврдили.

Планирано је да се церемонија одржи у бази „Ендрјуз“ у Мериленду, коју користи председнички авион ер форс уан.

Гости су позвани да се појаве 45 минута пре почетка церемоније.

Како пише Гардијан, Трамп планира да из Вашингтона, после церемоније, оде у приватно одмаралиште Мар а Лаго, у своју резиденцију у Палм Бичу на Флориди, и то управо председничким авионом, како би био удаљен око 1.000 километара од Вашингтона у време инаугурације. Потом ће ер форс уан бити на располагању Џоу Бајдену.

​Према неким наводима, Трамп очекује да га војска поздрави са 21 плотуном у војној бази у Мериленду, што је једна од највећих војних почасти у Америци.

Амерички медији наводе да се, уочи инаугурације Бајдена, Бела кућа полако празни.

Трамп је најавио да неће бити присутан на инаугурацији, што је први пут у последњих 150 година да одлазећи председник не буде присутан током проглашења наследника. До сада само четири председника нису била присутна на инаугурацији новог првог човека Америке, пише Гардијан.

​Потпредседник САД Мајк Пенс биће на инаугурацији, а амерички медији тврде да неће присуствовати Трамповој опроштајној церемонији.

За сада се не зна ни да ли ће Трамп телефонирати свом наследнику или му оставити традиционално писмо у Овалном кабинету Беле куће.

Последњи извештаји говоре да ће Бајдена у Белој кући дочекати шеф особља, те да прва дама Меланија Трамп неће дочекати нову прву даму Џил Бајден и показати јој приватне одаје, што је такође део традиције.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала