Транзициони тим објавио шта ће Бајден урадити првог дана мандата

© AP Photo / Matt SlocumЏо Бајден и Камала Харис
Џо Бајден и Камала Харис - Sputnik Србија
Пратите нас
Новоизабрани амерички председник Џо Бајден издаће низ извршних наредби првог дана свомандата међу којима су и враћање земље у Светску здравствену организацију и поновно придржавања Париског климатског споразума, као и заустављање изградње „Трамповог зида“ на јужној граници ка Мексику, саопштио је транзициони тим Демократа.

Једна од наредби ће зауставити све текуће операције изградње зида и покренути ревизију законитости његовог финансирања путем ванредне националне декларације. Декларација ће бити опозвана пошто ју је Трамп искористио за финансирање градње зида након што није успео да обезбеди уз подршку америчког Конгреса.

Бајден такође планира да „преокрене“ бројне Трампове имиграционе политике, као што су забрана уласка у САД грађанима одређених муслиманских земљама, строго спровођење закона против илегалне имиграције, као и обнављање заштите за такозване „сањаре“.

Администрација Бајдена планира да поновно успостави чланства САД у СЗО, називајући глобално здравствено тело „ентитетом који је пресудан за координацију међународног одговора на ковид 19“. Демократски тим наводи да ће америчка делегација коју предводи др Ентони Фаучи учествовати ове седмице на састанку Извршног одбора глобалног тела, додајући да Вашингтон и даље планира реформу организације у сарадњи са партнерима и самом СЗО.

Бајден ће потписати извршне налоге усмерене на борбу против све већег броја инфекција ковида 19. Долазећа администрација ће издати посебну наредбу којом се налаже обавезно ношење маски у свим савезним установама за све раднике савезне администрације, као и наређење Министарству здравља и ЦДЦ-у да раде са локалним властима на спровођењу сличних наредби и осталих мера предострожности на локалном нивоу.

Извршне наредбе долазеће администрације подразумевају и спречавања дискриминације на основу пола и сексуалне оријентације, као и покретање владине иницијативе за „унапређење расне равноправности“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала