„Земљотрес“ после земљотреса: У српском комшилуку експлодирале цене некретнина

CC0 / Pixabay / Тржиште некретнина
Тржиште некретнина - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пандемија, земљотреси, рекордан пад БДП-а - све је то снажно утицало на тржиште некретнина у Хрватској. Цене станова ових дана достижу и по неколико хиљада евра по квадрату.

Продаја је смањена, нема страних купаца, а домаћи су опрезнији и захтевнији. Уместо станова у старијим зградама, тражи се квалитетна новоградња, које на тржишту нема довољно. Цене некретнина, упркос свему, и даље расту, посебно у Загребу и приобаљу.

У центру Загреба продаја станова готово је замрла, али зато сва новоградња брзо плане. Цена квадрата креће се од две до више од пет хиљада евра.

Утицај ниске камате на штедњу и камата на кредите

"На тржиште утицај има ниска камата на штедњу која је скоро нула. Камате на кредите су на историјски ниским нивоима, негде два до три одсто и део грађана сматра да је боље имати некретнину него папирни новац", каже Борислав Вујовић, потпредседник Удружења пословања некретнинама ХГК, пише ХРТ.

Сплићани то добро знају. Цене станова на Жњану лете у небо. Разлог - скупо земљиште, али и високи стандарди енергетске ефикасности и опремања зграда.

"Ми се трудимо да радимо квалитетно и на добрим локацијама и то има своју цену. Купци су све захтевнији, а то кошта", каже Денис Пуљућ, грађевинар из Сплита.

За скупе стамбене квадрате на Јадрану чак и у корона кризи агенције и инвеститори имају листе чекања.

"Имамо чак и по шест до седам хиљада евра по квадрату. Лимит је одавно прешао границу разумних цена, али док има купаца, цене не падају. Да имамо стагнацију продаје, онда би те цене падале", рекла је Мери Вулић, агенткиња за некретнине из Сплита.

У Лици све продато

Страних купаца тренутно у Дубровнику нема, али цене некретнина су и даље високе.

У Лици су позитивни трендови. Све је продато, а корона им погодује - цене су нарасле и нема слободног земљишта ни кућа, објашњава Вујовић.

У Славонији је пак друга прича. Куће се продају за 10.000 до 50.000 евра, а Осијеку недостаје квалитетна новоградња.

"Промет станова је врло мали јер је ограничен и има их мало, купци најчешће траже станове од 50 до 80 квадрата, новоградње је изузетно мало и акценат је више на кућама у граду", каже Маријан Матијевић из агенције за некретнине из Осијека.

Станоградња се највише захуктала у Загребу и Задарској жупанији. Знатнији пораст тражње очекује се у пролеће, са новим кругом субвенционисаних кредита за младе, пренео је Б92.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала