„Бајден је избрисао жене“: Нови амерички председник већ „заратио“ са феминисткињама

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЏо Бајден са супругом Џил на инаугурацији
Џо Бајден са супругом Џил на инаугурацији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Првог дана свог мандата нови амерички председник Џо Бајден „заратио“ је са радикалним феминисткињама, које га оптужују да је „избрисао жене“. Разлог је његова одлука о родној равноправности, која омогућава и мушкарцима који се изјашњавају као жене да користе женске просторије, као што су сигурне куће, тоалети, затвори...

Међу извршним одлукама које је Бајден потписао првог дана власти је и она под називом „Превенција и борба против дискриминације на основу родног идентитета и сексуалне орјентације“.

Та одлука у начелу забрањује дискриминацију и позива на једнак третман, без обзира на родни идентитет особе или сексуалну опредељеност и налаже државним агенцијама да у року од 100 дана, заједно са државним тужиоцем, утврди правила за спречавање дискриминације.

​Против ње су се побуниле неке од радикалних феминистичких огранизација, као што је „Вуменс либерејшн фронт“. Иако у самој одлуци нема конкретних примера како ће спречавање дискриминације на основу родног идентитета изгледати, феминистичке организације су је протумачиле као угрожавање женских права.

Тако наводе да ће четири милиона жена, запослених у федералним установама, морати да буде суочено са могућношћу да мушкарци угрожавају њихов приватни простор, као што су тоалети или свлачионице, само ако се изјасне као жене или трансродне особе. Како подвлаче, то ће посебно угрозити оне који су религиозни и нису навикли на такав третман, чиме је угрожен Први амандман устава САД.

​Такође, како објашњавају, биће угрожене и жене жртве насиља које су уточиште нашле у сигурним кућама. Тако ће сигурне куће, које имају заједничке просторије, морати такође да примају мушкарце који се изјасне као жене или као трансродне особе, што би могло да угрози безбедност жена жртава насиља.

Слично је, наводе у овој феминистичкој организацији, и са женским затворима, где би могло да се догоди да у њима заврши чак и мушкарац осуђен за насиље над женама, само ако се изјасни као трансродна особа.

Будући да се одлука односи и на све установе које се на неки начин финансирају из државног буџета, на удару ће бити и женски спорт, првенствено на универзитетима, сматрају феминисткиње. И тамо ће мушкарци који се изјашњавају као жене или трансродне особе имати приступ просторијама за жене, као што су свлачионице или тоалети, што феминисткиње сматрају „претњом основним правима жена у САД“.

​Феминисткиње наводе да Бајден тако „баца девојке деценијама уназад када су у питању њихова права“, те да се на тај начин „нормалним чине насилне полне праксе“.

„Тиме ће бити уведена политика која прети студентима казнама или оптужбама за сексуално насиље уколико у говору користе полно одређене заменице. То ће охрабрити и оне који подстичу радикалне промене у наставном програму на часовима људског раста и развоја. Они су некада коришћени за едукацију младих о њиховим телима, пубертету, сексу, полно преносивим болестима, трудноћи, а сада су претворени у промоцију квази-религиозних веровања у родно засновану душу која нечији биолошки пол чини неважним”, наводе из ове феминистичке организације.

Феминсткиње наводе да се тако обесправљује највећа група становништва, жене, те да се ради о „нападу на женска права и слободу за све без преседана“, који ће имати „далекосежне последице“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала