Ђерлек: У Србији најтраженија руска вакцина, oсећам се „очень хорошо“ после вакцинације

© Фото : Спутњику уступила Влада СрбијеДржавни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек примио вакцину Спутњик ве
Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек примио вакцину Спутњик ве - Sputnik Србија
Пратите нас
Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је да је, према последњем пресеку у 16 часова, данас вакцинисано 32.000 грађана Србије, укупно више од 80.500 особа од почетка имунизације.

Мирсад Ђерлек је, гостујући у „Београдској хроници“ на РТС-у рекао, да је суштина да се у што краћем року вакцинише што више људи јер ће само тако масовна вакцинација имати ефекта.

Према последњем пресеку, данас је вакцинисано 32.000 људи, а од почетка имунизације 24. децембра више од 80.500 особа, навео је Ђерлек.

„Изузетно је важна брзина имунизације, ако би се одложила масовна имунизације, онда би се сматрала неуспешном. Мора да постоји довољна количина вакцина, Србија је набавила велику количину и можемо да започномо масовну вакцинацију и надам се да ће се тренд наставити“, истакао је државни секретар.

Рекао да је може бити задовољан што су гужве на пунктовима за вакцинацију, али је и скренуо пажњу грађана да направе дистанцу да се не би направила штета.

Највише се тражи „Спутњик Ве“ (Sputnik V)

Ђерлек је навео да се размишља о отварању још вакциналних пунктова додајући да вакцинација широм Србије потпуно исто функционише као у Београду.

Према његовим речима, људи највише траже вакцину „Спутњик“ (Sputnik V), а ускоро се очекује испорука још 250.000 доза тих вакцина.

„Ми саветујемо грађане да приме вакцину које тренутно има, највише трошимо кинеску 'Синофарм' вакцину. Разлика је у нијансама у методологији деловања, а крајњи циљ је исти – стварање антитела и добар имунолошки одговор на ковид 19“, наглашава Ђерлек.

Додаје да „Спутњик“ (Sputnik V) тренутно могу да приме грађани до 60 година старости и да је питање дана када ће се граница померити и када ће АЛИМС издати сертификат да могу да је приме и старији.

„Идеално да се вакцинише око три милиона грађана“

Државни секретар напомиње да Србија има огромну количину вакцина за разлику од земаља региона које су, додаје, обезбеђене путем билатералних односа и личне репутације председника Србије а не преко Ковакс система.

„Нико није сигуран док сви не будемо сигурни, очекујем да ће и земље региона добити вакцину. Вучић је нудио помоћ и земљама у региону, искључили смо себичност“, навео је Ђерлек.

Истакао је да би било идеално да се вакцинише око три милиона грађана како бисмо, уз 30 одсто прокужених грађана, достигни колективни имунитет.

Одговарајући на питање како се осећа после примања руске вакцине „Спутњик“ (Sputnik V), Ђерлек је духовито одговорио на руском језику „очень хорошо“ (врло добро, прим. нов).

„Позивам грађане да се одрекну теорије завере јер је вакцина једини спас у борби против ковида“, наглашава Ђерлек.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала