Мистериозна групација почела да пали 5Г одашиљаче

CC0 / ADMC / 5Г мрежа
5Г мрежа - Sputnik Србија
Пратите нас
Противници 5Г технологије запалили су опрему мобилног оператера „Оранж“ на подручју Лиможа у Француској, лишавајући тамошње становнике мобилне комуникације, телевизије и радија, извиестили су локални медији.

Фигаро пише да су непознате особе 11. јануара запалиле 23-метарски антенски торањ. Неколико ватрогасних тимова угасило је пожар, али као резултат тога милион и по људи остало је без комуникације, а неколико хиљада претплатника још увек нема приступ телевизији и радију, преноси портал „Си биз“.

Након инцидента, локални лист „Популар ду сентер“ примио је писмо групе која се представља као „Одбор за елиминацију 5Г мреже“. Преузели су одговорност за подметање пожара и рекли да 5Г виде као претњу и да ће се борити против ње на све могуће начине.

Ликвидација антенског торња названа је „Операција за буку ветра и певање птица“.

Француска је, иначе, међу земљама, које нису потпуно забраниле приступ 5Г технологији кинеског дива „Хуавеја“.

„Нећемо забранити ’Хуавеју‘ улагање у 5Г мреже, али ћемо заштитити своје интересе на пољу националне сигурности“, рекао је министар финансија Бруно ле Мер средином прошле године за Франс инфо.

Одлука Француске супротна је одлуци Уједињеног Краљевства, које је недељу дана раније објавило да „Хуавеј“ неће смети да учествује у развоју британске 5Г мреже. Телекомуникацијски оператери од почетка ове године не смеју да купују нову опрему од „Хуавеја“, а до краја 2026. мораће да уклони постојећу опрему.

Неколико дана касније, први човек немачке Савезне агенције за мреже Јохен Хоман упозорио је на прерано искључивање „Хуавеја“ из ажурирања мобилних мрежа. Како је рекао за „Франкфуртер аллгемајне цајтунг“, Немачка је поставила све потребне сигурносне услове за учествовање компаније. Требало би само просудити удовољава ли „Хуавеј“ тим условима или не.

„Хуавеј“ и кинеска телекомуникацијска технологија уопште нашли су се под лавином критика одлазећег америчког председника Доналда Трампа који тврди да је кинеска компанија омогућила кинеској влади тајни приступ подацима корисника 5Г мрежа широм света. У „Хуавеју“ те оптужбе све време снажно одбацују.

Године 2020. многи су поверовали у теорије завере које повезују 5Г технологију и избијање вируса корона. У Великој Британији су теоретичари завере почели да пале опрему 5Г широм земље. Укупно је погођено више од 20 торњева различитих мобилних оператера широм земље – потврђени су случајеви у Бирмингему и Ливерпулу, а друштвене мреже пишу и о Манчестеру, Ватфорду и Румфорду. Истовремено, нису сви торњеви припадали 5Г мрежи - неки су пружали 3Г и 4Г комуникацију.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала