Нуклеарка ”Белене” у изборној кампањи: Борисов покушава да седи на две столице

© Wikipedia / Avda Нуклеарна електрана
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бугарска тешко може да одустане од изградње нуклеарке Белене, а оцене да је Софија послушавши Америку одустала од ње су знак да је актуелни премијер Бојко Борисов почео кампању за пролећне изборе седећи на две столице, руској и америчкој, сматра уредница портала „Енергија Балкана“, Јелица Путниковић.

Бугарски економски портал „Економик.бг“ је објавио да је Бугарска, очигледно, послушала савет Америке и да ће одустати од нуклеарне електране „Белене" за коју већ има руску технологију. То се, како наводи, дешава упркос изјавама чланова владе да за стратешко партнерство у тој нуклеарки постоји велики међународни интерес и иако је Бугарској, уз постојећи „Козлодуј", потребна још једна нуклеарна електрана.

Удварање Американцима – Борисов већ у изборној кампањи

Да ли се политика још једном поиграла са судбином нуклеарке „Белене“ чија је изградња започела још осамдесетих година прошлог века, а пројекат први пут замрзнут 1990. године.

Руска компанија „Атомстројекспорт“ добила је тендер за наставак изградње нуклеарке 2005. године, али је 2012. пројекат поново обустављен због притиска САД иако је Бугарска већ била исплатила Русији око 1,3 милијарде евра за реактор. Реакторе је добила 2017. године који се отад складиште на територији „Белене“.

© AP Photo / Valentina PetrovaГрадња нуклеарне електране Белене у Бугарској за коју су још 2017. године стигла два руска реактора и даље је неизвесна. Амерички притисак је учинио да градња буде стопирана 2012, а томе се противе и сада.
Нуклеарка ”Белене” у изборној кампањи: Борисов покушава да седи на две столице  - Sputnik Србија
Градња нуклеарне електране Белене у Бугарској за коју су још 2017. године стигла два руска реактора и даље је неизвесна. Амерички притисак је учинио да градња буде стопирана 2012, а томе се противе и сада.

Софија је 2018. године најавила повратак пројекту, а наша саговорница подсећа да је јуна прошле године чак расписан и тендер и у игри за избор стратешког партнера су били Кинеска национална нуклеарна корпорација, руски 'Росатом' Корејска корпорација за хидро и нуклеарну енергију, француска компанија Фраматом САС и америчка Генерал електри Стим Пауер. 

Откуд сада нови обрт на који упућује извештај владе према коме би, кратко речено, опрему испоручену за електрану „Белене" требало искористити у јединој бугарској нуклеарки „Козлодуј".

„Бојко Борисов је већ почео да се припрема за предстојеће парламентарне изборе у Бугарској, а знамо да је до сада лавирао између америчких притисака да се заустави сарадња са Русијом у енергетском сектору и изградња гасовода Турски ток преко Бугарске. Баш због тога тај гасовод Борисов, не зове Турски него Балкански ток“, каже Путниковићева за Спутњик.

И славље у служби политике- енергетика као изборни аргумент

Она подсећа да Борисов није дошао на отварање дела тог гасовода у Србији 1. јануара ове године, већ је присуствовао свечаности поводом почетка стизања азербејџанског гаса преко гасовода ТАП у Бугарску. Напомиње, међутим, исто тако да иако је каснио почетак градње, Борисов није зауставио завршетак Балканског тока кроз Бугарску, јер је то обећао Русији.

„Сада ова прича да ће се опрема за нуклеарку 'Белене' пребацити на 'Козлодуј' више заправо личи на политичку причу и покушај Бојка Борисова да пред изборе задовољи и једну и другу страну, да на неки начин удовољи и Русима да њихова опрема опет не буде остављена на ледини, а и Американцима да Русија не гради нуклераку Белене“, објашњава Путниковићева.

Очигледно је, сматра она, да ће енергетска политика Борисова, коју тамошњи енергетичари оцењују као хаотичну, бити један јако важан аргумент у привлачењу пажње бирача на парламентарним изборима који су пре недељу дана заказани за 4. април.

Наша саговорница, при том, подсећа да ће Бугарска од Русије, чија је технологија у нуклеарки „Козлодуј", морати да добије одобрење за преусмеравање нове технологије намењене електрани „Белене" у стару.

© AP Photo / Olivier MatthysНуклеарку Белене бугарски премијер Бојко Борисов је упрегао у предизборну кампању у покушају да задовољи и америчку и руску страну и наклоњене им бираче.
Нуклеарка ”Белене” у изборној кампањи: Борисов покушава да седи на две столице  - Sputnik Србија
Нуклеарку Белене бугарски премијер Бојко Борисов је упрегао у предизборну кампању у покушају да задовољи и америчку и руску страну и наклоњене им бираче.

Четири најстарија реактора централе „Козлодуј", совјетске производње, Брисел је оценио несигурним и они су затворени приликом уласка Бугарске у Европску унију, док је један пре четири године добио одобрење да ради до 2047. године.

Опет Американци

Уредница „Енергије Балкана" подсећа да Американци никада јавно нису инсистирали на томе да се „Белене" не гради, већ су хтели да Бугари за нову нуклеарку узму њихову технологију. Било је, међутим, очигледно да је понашање Американаца који „нити коску глођу, нит је другом дају“, било само начин да се зауставе Руси.

Зато и не чуде пре три месеца изречене критике помоћника америчког државног секретара за енергетске ресурсе, Френсиса Фенона, на рачун руске технологије за нуклеарку „Белене“.

Председник бугарског форума „Булатом“ Богомил Манчев је оценио да су те критике политички мотивисане, као и када је 2012. стопирана изградња нуклеарне електране само 20 дана по завршетку посете тадашње америчке државне секретарке Хилари Клинтон Бугарској.
Као Скадар на Бојани

Каква ће бити судбина нуклеарке „Белене" која се гради као Скадар на Бојани, по оцени Пуниковићеве, биће познато после парламентарних избора. Сада је, како сматра, у игри покушај Борисова да се код бирача који су наклоњени Американцима добију гласови.

 

А Бугарска, својевремено највећи извозник струје на Балкану, која се претворила у увозника електричне енргије, у догледно време ће, у складу са пропсима ЕУ, морати да затвори и преостале застареле термоелектране на угаљ, као што је и четири реактора у „Козлодују". Све чекајући на „Белене".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала