Путујући циркус српског фудбала

© Фото : ФССФудбалска репрезентација Србије
Фудбалска репрезентација Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Мање од месец дана остало је Драгану Стојковићу Пиксију да одлучи да ли жели да прихвати место селектора фудбалске репрезентације Србије, а Фудбалски савез је у међувремену себи наметнуо обавезу чији је циљ – новац.

Изостанак са петог узастопног Европског првенства је значио да очекиваног прилива средстава неће бити па је у Старој Пазови одлучено да српска фудбалска репрезентација, попут путујућег циркуса, крене у мисију зарађивања новца.

И то у Америку.

Делегација Србије ће 21. јануара кренути пут САД где ће пет дана касније одиграти пријатељску утакмицу против Доминиканске Републике, док је за 31. јануар заказан дуел са екипом домаћина.

Усред припрема, сезоне, потраге за селектором, нерешеним статусима, односима, околностима и то на месту које је све само не безбедно, имајући у виду ситуацију са вирусом корона.

Репрезентацију Србије ће на пропутовању кроз Америку чинити играчи из српских клубова, а о њиховом квалитету довољно говори чињеница да се на претходним списковима, за „озбиљне утакмице“ налазио тек по неки, са готово мизерном реалном улогом у тиму.

​Последњи прави репрезентативци из српског фудбала су били бекови, Милан Родић, и даље члан Црвене звезде, те Немања Милетић, бивши играч Партизана, док су назнаке за кретање тим путем дали Александар Катаи и Саша Здјелар.

Овога пута, фудбалера Звезде неће бити у тиму Србије који ће као селектор у Америку повести тренер Илија Столица – клуб из Љутице Богдана је ауторитативно одлучио да сачува своје играче па предстојеће велике изазове, пре свега у Лиги Европе и да их не баца у ватру без преке потребе.

Ауторитет да одбије позив ФСС наметнуо је и Раднички из Ниша који ће имати све играче на располагању током припремног периода, на ком је већ уписао убедљив пораз.

Партизан то није учинио, као да је заборавио да заостаје девет бодова за Звездом или се већ помирио са чињеницом да ће опет остати без титуле, па ће се поменутом Здјелару придружити Слободан Урошевић и Филип Стевановић, али не и Лазар Марковић, који се личним одговором захвалио на позиву Фудбалском савезу Србије.

Да ствар буде гора по црно-беле, млади Стевановић је задобио повреду на тренингу и у вратио се у клуб.

Да се заиста ради о циркусу који се спрема за далек пут сведочи и изјава тренера Младости из Лучана Ненада Миловановића да је из ФСС у тај клуб стигао позив адресиран на Немању Мићевића, фудбалера оболелог од вируса корона?!

Свест о ситуацији и проблематичним околностима за једну овакву авантуру показао је чак и амерички тим Чикаго Фајер, који није дозволио Луки Стојановићу да се одазове позиву „селектора“ Столице.

С обзиром на то да председник ФСС Славиша Кокеза не излази пред медије, осим у случајевима када покушава да се „одбрани од напада“, објашњење за турнеју кад јој време није покушао је да пружи спортски директор репрезентације Владимир Матијашевић.

„Одлучили смо се за ову турнеру из неколико разлога. Прво, Савез ће од овога свакако имати финансијске користи, а пружићемо могућност бројним клубовима Суперлиге да кроз званичне утакмице репрезентације афирмишу своје играче“, рекао је Матијашевић.

Није извесно да ли је новац који ће бити добијен довољна сатисфакција за ризик и могуће последице по фудбалере због путовања на другу страну света, али је сасвим извесно да нико неће обратити превелику пажњу на дуеле у Санто Домингу и Орланду, а то је неопходно да би се играчи „афирмисали“.

Уз то, последњих година је све чешћа пракса да страни клубови купују играче из Суперлиге, дакле играче који нису играли за репрезентацију нити за неки од два највећа клуба, тако да национални дрес одавно није битан фактор у развоју каријере фудбалера.

Али, циркус је циркус, па зашто не би био и путујући?

► Судија који је уништио Србију је опет направио скандал, а у причи је и „нови Жигић“

► Лука, добро дошао назад – два гола Јовића на повратку у Немачку! /видео/

► Бивши тренер Звезде готово сигурно не седа на клупу Србије

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала