Русија: Одговорност за рушење Споразума о отвореном небу на Вашингтону

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Одговорност за распад Споразума о отвореном небу сносе Сједињене Америчке Државе и њихови савезници, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на редовном брифингу.
„Сва одговорност за распад Споразума о отвореном небу лежи на Сједињеним Америчким Државама и њиховим савезницима. Управо је повлачење САД из споразума кардинално променило конфигурацију постављену приликом формирања споразума. На тај начин је нарушена равнотежа интереса држава-потписница“, рекла је Захарова.

Она је нагласила да је учешће Сједињених Америчких Држава у споразуму било основни услов за његову ратификацију у руском парламенту 2001. године. Портпаролка је додала да је Москва уложила све могуће напоре да „овај споразум спаси“.

Министарство спољних послова Русије саопштило је 15. јануара да Русија започиње процес повлачења из Споразума о отвореном небу. Како је саопштило Министарство, после повлачења САД из споразума, Москва је затражила од земаља-учесница да пруже гаранције да Вашингтону неће преносити фотографије из ваздуха изнад руске територије и гарантовати право прелета руских авиона изнад америчких војних база смештених у земљама-учесницама.

Сједињене Америчке Државе су 22. новембра званично изашле из Споразума о отвореном небу. Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да повлачење Сједињених Америчких Држава из споразума чини овај споразум неодрживим.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала