Руски сенатор о блокирању „Северног тока 2“: Одлука је на Савету ЕУ

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаРуски политичар Константин Косачов
Руски политичар Константин Косачов - Sputnik Србија
Пратите нас
Постоје шансе да ће резолуција Европског парламента о заустављању изградње пројекта „Северни ток 2“ добити подршку већине посланика, али документ представља препоруку и коначну одлуку ће донети одговорнији политичари у Савету Европске уније, сматра председавајући одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов.
„Тај нацрт несумњиво има све шансе да добије подршку већине у Европском парламенту, јер је већина посланика ЕП антируски оријентисана или, уколико немају сопствена уверења, прате већину да не би изгледали као 'црне овце'“, истакао је политичар.

Истовремено, он сматра да је друга ствар то што су резолуције ЕП препоруке, а не закони.

„Стога се одлуке неће доносити у Европском парламенту, већ у Савету ЕУ. И то је већ потпуно друга прича, тамо заседају много одговорнији политичари“, закључио је Косачов.

Подсетимо, немачки лист „Шпигл“ је у среду писао, позивајући се на нацрт резолуције, да Европски парламент планира да од Европске уније затражи да заустави изградњу гасовода „Северни ток 2“ и да уведе санкције против Русије због хапшења руског блогера Алексеја Наваљног.

Гласање ће бити одржано 21. јануара. Ако се резолуција усвоји, санкције се неће изрицати аутоматски већ могу бити примењене само одлуком свих 27 чланица ЕУ путем механизама Савета ЕУ.

Раније је извор из ЕУ саопштио, да тема хапшења Наваљног може бити подигнута и у четвртак на видео-конференцији лидера држава ЕУ, али детаљније разматрање се очекује 25. јануара на коме ће учествовати сви министри иностраних послова држава чланица ЕУ. 

Привођење Наваљног

Наваљни је 17. јануара приведен на московском аеродрому Шереметјево по повратку из Немачке, где је био на лечењу након наводног тровања. Затим је опозиционар одведен у полицијску станицу града Химки. Следећег дана, судија Градског суда у Химкију је на судском рочишту донео одлуку о притвору Наваљног на 30 дана.

Према наводима Федералне казнено-поправне службе, Наваљни је притворен због кршења условне казне и за њим је 29. децембра 2020. године издата потерница у Русији. Наваљни има две условне осуде. Прва је у случају „Кировлес“ везана за проневеру више од 16 милиона рубаља, а друга, у случају „Ив Роше“, са крађом од преко 30 милиона рубаља.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала