Седам невероватних представника животињског света у Сибиру /фото, видео/

© Фото : PixabayМрки медвед
Мрки медвед - Sputnik Србија
Пратите нас
Највећа дивља пространства на свету са планинским ланцима, шумама, великим језерима и дугим рекама налазе се у Сибиру. Сибир је дом неким од најневероватнијих и најлепших животиња на Земљи. Импресивна и застрашујућа истовремено, ова створења су заиста јединствена.

Сиви вук

Име је добио по сивкастој боји длаке, сиви вук је највећи те врсте и једина врста вука пронађена у Северној Америци, Азији и Европи. Ове паметне и друштвене животиње лове у чопорима, који се обично састоје од одраслих и њиховог потомства.

​Вукови могу ловити и убијати много већи плен него што су они сами, а једина жива бића која их могу угрозити су људи и тигрови.

Сибирски тигар

Предивна, али угрожена животиња. Процењује се да је у дивљини остало само око 500 ових прелепих животиња. Њихов број се смањује због криволова и сече шума.

​Овај усамљени грабљивац, познат и као амурски тигар, живи у најудаљенијим шумовитим областима југоисточног Сибира. Четрдесетих година прошлог века у дивљини је остало само око 40 сибирских тигрова. Русија је постала прва земља која је пружила потпуну заштиту овим величанственим животињама. Дуге до три метра, ове огромне мачке могу бити тешке око 300 килограма.

Ждеравац

Сибирски ждеравац је снажан и здепаст и због свог непријатног мириса познат је и под именом „медвед-твор“. Они прате траг вукова, рисова и других грабљивих сисара у нади да ће пронаћи напуштени плен.

​Због своје свирепости и невероватне снаге могу да лове и веће животиње. Занимљиво је да ждеравци имају зубе специјално прилагођене за кидање смрзнутог меса.

Сибирски хаски

То нису дивље животиње, већ изврсни пси који вуку корене из североисточног Сибира. Првобитно су их узгајали као запрежне псе.

​Сибирски хаски има дебелу длаку, која одржава тело топлим чак и када температуре падну на 50-60 степени Целзијуса испод нуле. Друштвене, пријатељски настројене и независне животиње задржале су инстинкт да лове и лутају бескрајним пространствима.

Мрки медвед

Од девет подврста мрког медведа пронађених у Русији, евроазијски (Ursus arctos arctos) и сибирски (Ursus arctos collaris) су пореклом из сибирског региона. Заправо, највећа светска популација евроазијског мрког медведа живи источно од Урала.

Симбол Русије и Совјетског Савеза, мрки медвед је један од најчешће помињаних ликова у руској књижевности и култури од 16. века. На Олимпијским играма 1980. године у Москви, Олимпијски Мишка, који је створио илустратор књига за децу Виктор Чижиков, постао је главна маскота и симбол такмичења.

Сибирска веверица

За разлику од већине горепоменутих животиња у Сибиру, ова слатка животиња вас неће убити кад је сретнете. То је једина врста веверица пронађена ван Северне Америке.

​Може да порасте до 25 центиметара током свог кратког живота, који у просеку траје око 2-5 година. Још једна интересантна чињеница је да су сибирске или азијске веверице једне од ретких сисара чије се понашање, неке физичке карактеристике и особине не разликују између мужјака и женки.

Сибирски мошусни јелен

Мужјак мошуса се лако може разликовати од женки јер има два истурена и прилично необична очњака.

С обзиром да немају рогове, мужјаци ове врсте током сезоне парења користе се својим оштрим очњацима у борби против ривала. Криволов представља значајну претњу сибирским мошусима због вредности мошуса који производе. Овај мошус, који се користи у производњи парфема, у козметици, производњи тамјана и лекова широм света, заправо производи мошусна жлезда у ректуму мужјака мошуса.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала