Трећа руска вакцина против вируса корона ефикасна 90 одсто

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПроизводња руске вакцине против ковида "Спутњник Ве"
Производња руске вакцине против ковида Спутњник Ве - Sputnik Србија
Пратите нас
Имунолошка ефикасност вакцине Федералног научно-истраживачког центра за израду имунобиолошких препарата „Чумаков“ након примања друге дозе износи око 90 одсто, изјавио је телевизији „Русија 24“ генерални директор центра Ајдар Ишмухаметов.
„Око 70 одсто у року од две недеље након прве вакцинације и близу 90 одсто након друге вакцинације – негде до 21 дана“, рекао је Ишмухаметов.

Он је додао да показатеље имунолошког одговора не треба поистовећивати са појмом ефикасности вакцине.

„Не може се чак ни 100-процентни имунолошки одговор поистоветити са 100-процентном ефикасности. То су различити појмови. Сматрамо да се о 100-процентној ефикасности може говорити након неког времена када будемо могли да извршимо процену броја оболелих у групи вакцинисаних и невакцинисаних. Фактички, ради се о заштитној вакцини“, рекао је директор центра Чумаков.

По његовим речима, заштитно својство вакцине ће бити праћено током треће фазе истраживања.

„Сада мислимо да је најважније проучавање пацијената са онколошким проблемима, аутоимуним болестима, са дијабетесом. То су три групе, за које примена вакцине захтева посебно проучавање“, изјавио је Ишмухаметов.

У трећој фази тестирања ће и бити проверен утицај вакцине на „одређене контингенте“, нагласио је он.

Подсетимо, Центар „Чумаков“ је 25. септембра 2020. године добио дозволу од Министарства здравља Русије за клиничка испитивања вакцине на добровољцима. Клиничка испитивања започела су у Кирову у октобру. У испитивањима је учествовало 70 људи старости од 20 до 47 година. Пуштање прве серије вакцине у цивилни промет планира се за другу половину марта.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала