Земан: Не правите од Наваљног мученика

© AP Photo / Petr David JosekМилош Земан
Милош Земан - Sputnik Србија
Пратите нас
Претерано је правити мученика од руског блогера Алексеја Наваљног, изјавио је чешки председник Милош Земан у интервјуу за прашки лист „Млада фронта ДНЕС“.
„Мислим да је претерано да се од Наваљног прави мученик. Нека се кандидује, нека се бори за симпатије бирача“, истакао је Земан.

Лидер Чешке је ситуацију са руским блогером упоредио са блокирањем Твитер-налога бившег америчког председника Доналда Трампа.

„Стављање некога у притвор је облик цензуре – цензуре кандидата“, рекао је Земан.

Подсетимо, Наваљни је 17. јануара приведен на московском аеродрому Шереметјево по повратку из Немачке, где је био на лечењу након наводног тровања. Затим је опозиционар одведен у полицијску станицу града Химки. Следећег дана, судија Градског суда у Химкију је на судском рочишту донео одлуку о притвору Наваљног на 30 дана.

Према наводима Федералне казнено-поправне службе, Наваљни је притворен због кршења условне казне и за њим је 29. децембра 2020. године издата потерница у Русији. Наваљни има две условне осуде. Прва је у случају „Кировлес“ везана за проневеру више од 16 милиона рубаља, а друга, у случају „Ив Роше“, са крађом од преко 30 милиона рубаља.

Раније је Министарство спољних послова Русије посаветовало страним политичарима да поштују међународно право и да се баве проблемима својих земаља. Министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је циљ западних земаља да скрену пажњу са најдубље кризе у којој се нашао модел либералног развоја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала