Бизнисмени из читавог света могу у Србију и без ПЦР теста

© AP Photo / Darko VojinovicГранични прелаз Хоргош
Гранични прелаз Хоргош - Sputnik Србија
Пратите нас
Пословни људи из читавог света, страни и домаћи држављани који у нашу земљу долазе због посла, од 21. јануара границу Србије могу да пређу по поједностављеној процедури, другачијој од правила која важе за остале путнике. Та одлука донета је на иницијативу Привредне коморе Србије (ПКС).

Влада Србије је страним и домаћим држављанима који из пословних разлога долазе у нашу земљу омогућила да пређу границу уз претходну најаву Комори, а да накнадно, у року од 24 сата по уласку у земљу, прибаве и доставе негативан брзи антигенски тест на присуство вируса корона, издат од стране референтне лабораторије Републике Србије, саопштила је ПКС.

„Србија је и у овим околностима, када већина земаља прописује додатна ограничења, нашла начин да уз уважавање епидемиолошких мера пословним људима из целог света, компанијама овде већ присутним и онима које долазе због будућих послова, поједностављењем процедура за улазак у земљу олакша пословање уз подршку Привредне коморе у обављању потребних формалности“, изјавио је председник ПКС Марко Чадеж.

Он је подсетио да пословна путовања и контакти привредника нису ствар избора, већ потреба бизниса и изразио наду да ће пример Србије следити и друге државе, како би компаније свуда у свету, и у условима глобалне здравствене кризе, завршавале послове уз што мање трошкова и губитка времена, и из пандемије изашле са што мање последица.

По новим правилима власници, менаџери и запослени у њиховим компанијама који намеравају да из пословних разлога дођу у Србију, а приликом уласка не поседују негативан ПЦР тест на вирус корона издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, најавиће претходно свој долазак Привредној комори Србије која ће о томе благовремено обавестити граничну полицију, како би им био омогућен прелазак границе, прецизира се у саопштењу.

Како се напомиње, они ће по уласку у земљу урадити брзи антигенски тест у српској референтној лабораторији, доставити га Комори и ако је негативан, наставити планиране активности.

За најаву доласка и све потребне информације и подршку потребно је да се привредници обрате Привредној комори Србије 48 сати пре планираног уласка у Србију посредством мејла inocovid19@pks.rs.

Нове процедуре неће се примењивати на оне који долазе из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе и Северне Македоније, а којима је претходном одлуком омогућен улазак у Србију без ПЦР теста.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала