„Доле патријархат“: Слика коју је Вучић добио на поклон изазвала бурну полемику у Бугарској

Пратите нас
Уметничка слика коју је бугарски премијер Бојко Борисов послао као поклон председнику Србије Александру Вучићу изазвала је различите реакције на друштвеним мрежама – док поједини слику сматрају чудном, други критикују владу Бугарске због тога што следи патријархални модел. Аутор уметничког дела огорчен је због негативних реакција.

Ауторка и продуценткиња бугарског стенд-ап шоуа „Три жене за микрофоном“ Елисавета Белобрадова скренула је пажњу на то да се на оригиналној фотографији, која је послужила као модел за уметничко дело, осим Борисова, Вучића и радника налази и једна женска особа.

„Желим да се обратим Влади (у целини) и кажем: У Бугарској постоје жене! Колико год да их уклањате са уметничких дела , оне ће и даље бити међу нама, рађаће децу и спаривати чарапе. И гледати у своје телефоне. Доле патријархат“, написала је Белобрадова на Фејсбуку.

Међутим, део њених пратилаца на тој друштвеној мрежи није се сложио са њом.

„Ваша тврдња је смешна. Са слике су уклонили још и друге мушкарце и возила, очигледно не с циљем да буду потцењени“, написао је корисник Iliyan Iliev.

Међутим, неке је изненадило то што је таква слика уопште настала.

„А ни на кога не оставља утисак чињеница да је та лудост уопште направљена и насликана? Уметничко дело? Да ли смо толико изгубљени да (уметничка) дела постају портрети 'вође' који посматра постављање цеви...“, написала је Kalina Sim.

Аутор огорчен због негативних реакција

Аутор слике, уметник Симеон Кристев огорчен је што је његов рад изазвао толико негативних коментара и што је погрешно протумачен као представник соцреализма.

„Нико чак ни не узима у обзир што је аутор уложио свој труд, свој таленат, своје вештине. Они површно гледају на ствари, показују некакву страшну мржњу према премијеру“, рекао је Кристев за „бТВ“.

Он је објаснио да је стварао слику, а не рекреирао фотографију, због чега неки елементи на његовом раду нису присутни – појединих људи нема, а радници стоје без маски.

„Слика припада жанру реализма. Штета што је она већ у Србији и не може бити представљена на изложби“, рекао је уметник.

Као што је раније саопштено, Борисов је на састанку са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем послао Вучићу поклон – уметничку слику на којој је забележен моменат са изградње гасовода „Балкански ток“. Како је саопштила прес-служба владе, слику је прво на поклон добила компанија „Булгартрансгас“ од представника италијанско-саудијског козорцијума „Аркад“ који је ангажован на изградњи гасовода. Слика је на крају предата бугарском премијеру, који је поклонио Вучићу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала