Где ће све проћи прве две линије београдског метроа /фото/

Пратите нас
Радови на изградњи прве линије београдског метроа требало би да почну у новембру, а ова линија, како је објашњено након потписивања Меморандума о разумевању за Београдски метро, почињаће у Железнику и завршавати се у Миријеву.

Биће дугачка 21,3 километра и имаће 21 станицу, а њихова имена јасно показују трасу ове линије.

Станице су: Железник, Макиш, Жарково, Беле воде, Трговачка, Пожешка, Баново брдо, Мост на Ади, Сајам, Газела, Савски трг, Трг републике, Бајлонијева пијаца, Цвијићева, Панчевачки мост, Карабурма, Диљска, Вишњичка, Миријевски булевар, Седма гимназија, Миријево.

Прва линија београдског метроа би требало да буде готова 2028. године.

Када је реч о другој линији, није прецизирано када ће тачно почети њена изградња, али је речено да би то требало да се деси веома брзо након завршетка прве линије.

Друга линија ће бити дугачка 19,2 километра и имаће 20 станица.

Она почиње у Миријеву, а станице су: Устаничка, Мите Ружића, Цветкова пијаца, Војислава Илића, Шуматовачка, Јужни булевар, Макензијева, Мањеж, Савски трг, Блок 18, Сава центар, Арена, Меркатор, Општина Нови Београд, Александра Дупчека, Сењски трг, Стадион Земун, Филипа Вишњића, Нови новосадски пут, Земун.

Београдски метро имаће и трећу линију, чија траса још није утврђена, а њен концепт, како је најавио министар финансија Синиша Мали, биће Београђанима представљен у априлу.

Планирано је да свака станица метроа буде другачија. Заменик градоначелника Београда Горан Весић је најавио да ће конкурс за осмишљавање њиховог изгледа бити расписан ове године, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала