Кокошков је нашао решење – Жељков рецепт за поход на Европу

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаИгор Кокошков
Игор Кокошков - Sputnik Србија
Пратите нас
Игор Кокошков се суочио са вероватно највећим тренерским изазовима у протеклој години, иако иза себе има 20-годишње НБА искуство.

Српски селектор и шеф стручног штаба турског Фенербахчеа је у 2020. години добио та два посла и то у време када је сваки посао ризик.

Сукоби на релацији ФИБА – Евролига и ФИБА – НБА лига су га оставили без најбољих играча за српски тим, а финансијска криза у турском гиганту и без могућности да скроји тим по својој мери.

​Српска репрезентација је имала турбулентан период, доживела је и шокантан пораз од Швајцарске, а у клубу је Кокошков морао да ради са оним што има и да покуша да попуни огромне ципеле остале иза Жељка Обрадовића, који је Фенербахче учинио европским шампионом.

Турски клуб је смањио буџет, током лета остао и без неколицине важних играча, смањио амбиције, али и уписао гомилу лоших резултата који су ставили знак питања пред Кокошковим – да ли је заиста спреман за изазове у европској кошарци?

Срећом, управа клуба је успела да пронађе средства да свом тренеру обезбеди праве карте, а први ас који је стигао у Истанбул је Марко Гудурић.

Српски виц

Српски репрезентативац је управо из Фенера отишао у НБА лигу, у екипу Мемфиса, али је после једне сезоне добио одрешене руке у избору нове средине.

Гудурић се вратио на место успеха и Фенер је одмах добио другачији облик – Србин је донео ново искуство у тим, већ доказани квалитет, али је добио и нову, лидерску улогу која му савршено одговара.

​Са њим у тиму Кокошков је добио велику снагу, шут, креативност, луцидност, све оно што му је недостајало, а што је Обрадовић имао својевремено у ликовима Богдана Богдановића и Немање Бјелице.

Изгледа да Фенер не може другачије, најмање један Србин мора да буде у тиму како би све било како треба.

Ипак, коцкице у турском клубу нису биле потпуно сређене, упркос томе што је Гудурић постао „лепак“ за тим и кључни играч за хемију, кохезију и стабилност.

Како је то Жељко радио?

Обрадовић је до титуле шампиона Евролиге довео Фенер уз велику улогу Екпеа Јуда, човека који је у НБА лиги био другопозивац, заробљен између позиција крилног центра и центра, а у Европи је постао феноменални део Жељкове слагалице.

Легендарни српски тренер му је поверио улогу „петице“ и ту се Јудо савршено снашао, а водећи се тим рецептом Кокошков је у садашњу екипу Фенера додао Кајла О'Квина, човека који је у НБА лиги имао проблеме сличне Јудовим.

​Јесте он провео године у елитном такмичењу, јесте имао и минутажу, али никада значајну улогу, што је извесно да ће добити у екипи Фенербахчеа.

Дакле, бар један луцидни Србин и један јаки центар са НБА искуством – рецепт којим је Обрадовић донео Евролигу у Истанбул сада је и на Кокошковљевом менију, што може да значи само једно, српски селектор је одлучан у намери да покаже свима да га две деценије проведене у Америци нису одродиле од европске кошарке, те да поседује начине да коригује, „измисли“ и спроведе у дело своје науме.

Евролига је негде на половини сезоне, Фенер се налази на далеком 11. месту табеле, али је сасвим сигурно да ће успети да се пласира међу осам најбољих, таман у време док Кокошков све лепо сложи, промисли, испланира и крене у поход на Евролигу, иако његовом тиму сада нико не даје велике шансе за успех.  

► НБА стиже у Словенију због Дончића

► Американцу је одзвонило у Хумској – да ли Партизан одустаје од сезоне?

► Руши се легендарна дворана – ЦСКА се сели из Москве?

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала