Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Москва: Не постоји веза Русије и талибана

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија
Пратите нас
Покушаји нове америчке администрације да нађу „везу“ између Москве и талибана неће бити успешни, докази за тако нешто не постоје и ако се америчка страна поштено позабави тим питањем схватиће да се бави глупостима, рекао је специјални представник руског председника за Авганистан Замир Кабулов.
„Зашто је та тема поново постала актуелна - не знам“, рекао је Кабулов, додајући да је то бесмислено пошто су се и обавештајне службе и Пентагон већ изјаснили о томе.

Према његовим речима, покушаји да се пронађу докази за постојање те везе неће бити успешни.

„Ако нова администрација жели да се детаљно позабави тим питањем то можемо само да поздравимо. Сигурни смо да ће, ако се буду поштено бавили тиме, схватити да се ради о глупостима“, закључио је дипломата, који је и директор Одељења Министарства спољних  послова за Азију.

Подсетимо, амерички медији су раније објавили да нови амерички председник Џозеф Бајден намерава да „позове Русију на одговорност“ због њених поступака.

Према наводима листа „Вашингтон пост“, Бајден ће ове седмице затражити од директора Националне обавештајне службе Еврил Хејнс потпуни извештај о Русији, између осталог и о наводном руском мешању у америчке изборе 2020. године, ситуацији око Алексеја Наваљног, наводним наградама за нападе на америчке војнике у Авганистану и децембарским масовним сајбер-нападима на америчке савезне институције.

Крајем јуна „Њујорк тајмс“ је објавио чланак у којем се позива на неименоване америчке обавештајне агенте, тврдећи да је руска војна обавештајна служба наводно понудила награду милитантима повезаним са талибанима за напад на америчке војнике у Авганистану. Лист није пружио никакве доказе.

Министарство спољних послова Русије назвало је овај чланак лажним, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров повезао је те оптужбе са унутрашњом политичком борбом уочи избора у Сједињеним Америчким Државама.

Тадашњи председник САД Доналд Трамп је, са своје стране, рекао да је чланак наручен. Према његовим речима, америчка обавештајна служба информације „Њујорк тајмса“ није сматрала веродостојним.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала