Нова акција Приштине на Шар-планини: Преко Вашингтона би да преотму српску Брезовицу

© Wikipedia / BokicaKПланина Брезовица зими
Планина Брезовица зими - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Приштина је очигледно смислила нови начин да преотме „Брезовицу“, скијашки центар на Шар планини. Планирају да под фирмом „Вашингтонског споразума“ ставе шапу на ову планинску лепотицу али то делује као узалудан наум на коме ће да „проклизају“ пошто Брезовица стопроцентно припада Србији.

„Изјава косовског премијера Авдулаха Хотија да намерава да уложи 600.000 евра у Скијашки центар Брезовица, од новца које ће добити кроз вашингтонски споразум, чисто је  предизборног карактера. Јер, то је 100 одсто српско предузеће“, коментарише за Спутњик Слађан Николчевић, саветник директора Ски-центра Брезовица.

Николчевић подсећа да је центар на шарпланинској Брезовици у власништву „Инекс интерекспорта“ и Скијалишта Србије као и да је реч о друштву са ограниченом одговорношћу.

Приштина би да преотме српску Брезовицу

„Пре свега, сума коју Хоти помиње је смешна за овакав објекат где само једна жичара кошта од пед до десет милона евра! Друго, ми функицонишемо без икаквог контакта са  Приштином, иако је Унмик адмнистрација, која је била задужена за српску имовину после проглашења независности Косова, све пребацила на косовске институције,“ подсећа наш саговорник.

Он каже да су, позивајући се на Резолуцију 12 44, многе друштвене српске фирме прешле у албанске руке али је уверен да се то неће десити са Брезовицом.

„Ми контролишемо и хотеле и жичаре и све остало као друштво са ограниченом одговорношћу,“ каже Николчевић.

Није им први пут 

Ово није први пут, додаје наш саговорник, да Приштина покушава да отме Брезовицу и уверен је да ово нема никаве везе са споразумом који је постигнут у Вашингтону. Јер, у њему се Брезовица нигде не помиње.

"Хоти се позвао на 16. тачку Вашингтонског споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине у којој се Брезовица експлицитно не помиње. Али је он по слободном тумачењу у споразум подвео и Ски центар. Под том тачком се иначе предвиђа сарадња двеју страна са америчком Финансијском корпорацијом за међународни развој и Увозно-извозном банком САД,“ објашњава наш саговорник.

Иначе, сам Ски-центар „Брезовица“ је 2008. године вредео око 20 милиона евра. Приштина је тада планирала да све сруши и да гради по своме, што је успело да се спречи.

Власници су познати

„Ски-центар је у српском власништву, где Скијалишта Србије имају 20 одсто капитала, а „Инекс интерекспорт“ 80 одсто капитала. С тим што, по уговору који је потписан, Скијалишта Србије имају 51 одсто управљања, а „Инекс“ 49 одсто“, објашњава наш саговорник.

Министарска група Владе Косова покренула је још 2010. године приватизацију „Брезовице“и расписала тендер преко америчке фирме „Дилојт“. На њега су се јавиле четири фирме, међу којима и „МК група“ из Србије.

Покушај из 2015.године

И 2015. године француско-андорска корпорација понудила је општини Штрпце 400 милиона евра за концесију над земљиштем где се сада налази Ски-центар „Брезовица“. Према мастер плану који је понуђен, оно је требало да има више од 100 километара стаза, 35 стаза у првој фази и 25 у другој, близу 20 ски-лифтова и осталу инфраструктуру потребну за модеран туризам.

Према важећим законима на Косову, могућност да спречи приватизацију имала је општина Штрпце и то је и учинила у претходним случајевима.

Али, Скупштина Косова прошле недеље је уврстила у разматрање нови закон којим локалне самоуправе, на чијој се териториоји налазе јавна предузећа, немају право да одлучују о њиховој имовини, већ је то у надлежности Владе Косова.

„Инекс ски-центар Брезовица“, поред три хотела за смештај неколико хиљада туриста, има и девет жичара, са стазама до 2.500 метара надморске висине.

Скијалиште које се налази на северозападној страни Шар планине, на надморској висини од 900 до 2.500 метара, од Приштине је удаљено око 60 километара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала