САНУ се поново огласила поводом напада на Костића

© Tanjug / Зоран Жестић / Владимир Костић
Владимир Костић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Поводом најновијих напада на председника Српске академије наука и уметности Владимира С. Костића и саму Академију, Председништво САНУ је закључило да се у јавности испољава забрињавајуће непознавање суштине и начина рада САНУ, стоји у саопштењу ове куће.

САНУ сматра да у јавности постоји и недовољно познавање положаја и права њених чланова, упркос ранијем и актуелном указивању на специфичности њихове куће као институције.

Зграда САНУ у Кнез Михајловој улици - Sputnik Србија
САНУ: Хајка против Владимира Костића плод лошег тумачења

Чланство највише научне и уметничке установе у земљи, како напомињу, не чини круг људи који исто или слично мисле о важним питањима данашњице, него се образује избором појединаца на основу њихових научних и уметничких постигнућа током низа година, пренео је Танјуг.

Чланови САНУ су слободно мислећи људи који се међусобно веома разликују због различитих научних и уметничких области и изразито разноврсних ставова према основним друштвеним и животним питањима.

Напомињу да је у том погледу САНУ слика нашег друштва у малом и нема чврсто устројство попут политичких партија, државних институција или верских организација.

Управљачка тела ове институције баве се првенствено организовањем рада САНУ и ширењем њене научне и уметничке улоге у друштву, те тако стручним знањима САНУ учествује у решавању многих стратешких питања развоја Србије.

Председништво САНУ истиче да због такве организације и начина рада, као и због специфичности састава чланства, од њих не може да се очекује непрекидно заузимање колективних ставова по разним питањима, по којима ни само друштво у целини нема јединствене ставове.

Студент Правног факултета Немања Вучковић на протесту испред САНУ - Sputnik Србија
Протест испред САНУ: Да ли је Академија наука српска, ако Косово није

Зато сматрају да је важније да се чује глас појединих, нарочито истакнутих чланова САНУ, јер такви гласови изражавају личне ставове и симбол су интелектуалне слободе изражавања.

Они сматрају да се тиме постижу и суочавања мишљења која су далеко лековитија него упорни труд да се стварају колективни ставови у САНУ.

Тај принцип САНУ брани институционално и за сваког свог члана, и не прихвата ултимативно прозивање шта може и сме да каже, шта да уради и како да се изјасни, уз претећу сенку последица које се предочавају.

„Нарочито ако остаје утисак, као што је случај у последњим догађањима, да су напади углавном засновани на цитирању тврдњи које у том облику заправо нису ни изречене“, закључили су у писменом допису из Председништва САНУ.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала