„Спутњик Ве“ се добро показао: Мађарска купује два милина доза руске вакцине

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Мађарске и Русије, Петер Сијарто и Сергеј Лавров, на конференцији за медије у Москви
Министри спољних послова Мађарске и Русије, Петер Сијарто и Сергеј Лавров, на конференцији за медије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Мађарска ће од Русије купити два милиона доза вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V), рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто после састанка са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом. Лавров истиче да се руска вакцина у Мађарској показала у најбољем светлу.

Претходно је саопштено да су Русија и Мађарска закључиле уговор о испоруци руске вакцине против вируса корона.

„Већ смо добили примерак уговора који је потписала руска страна. У складу са уговором обезбедићемо онолико вакцина колико је потребно за вакцинацију милион грађана, тј. ради се о потенцијалних два милиона доза, имајући у виду да је реч о двокомпонентној вакцини“, рекао је Сијарто.

Како је навео, испорука ће се вршити у три фазе – првог месеца 300.000, другог пола милиона, а трећег 200.000 доза вакцине.

Руски министар је рекао да Русија подржава даљи развој сарадње с мађарском страном на том плану.

Како је рекао, борба против вируса корона постала је нови правац сарадње две земље.

„Знам да су се тест партије наше вакцине у Мађарској показале у најлепшем светлу. Подржавамо даљи развиј сарадње у тој области“, рекао је Лавров.

Подсетимо, мађарски Национални институт за фармакологију је јуче регистровао руску вакцину против вируса корона. Тиме је Мађарска постала прва земља у ЕУ која је званично дала дозволу за примену „Спутњик Ве“ вакцине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала