Немачка објаснила какве би биле последице ако би се обуставио пројекат „Северни ток 2“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПутоказ према градилишту гасовода "Северни ток 2" у Лубмину
Путоказ према градилишту гасовода Северни ток 2 у Лубмину - Sputnik Србија
Пратите нас
Уколико би Берлин у овом тренутку обуставио пројекат изградње гасовода „Северни ток 2“, Немачка би се сусрела са судским процесом и одређеним губицима, изјавила је министарка екологије те земље Свења Шулце.

Како је рекла, одлука о изградњи овог гасовода је била донета пре много година, а тренутно се пројекат налази у последњој фази будући да је „Северни ток 2“ практично изграђен и одобрен из правног аспекта.

„Међутим, уколико би ми сада обуставили пројекат, нанели би себи штету и највероватније би се сусрели са судским процесима“, истакла је она, преноси „РНД“.

Подсетимо, пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Нови цевовод требало би да буде изграђен поред „Северног тока“. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Америка је раније увела санкције против брода за полагање цеви „Фортуна“ и њеног власника – компаније „КВТ РУС“. Санкције су уведене у складу са Законом о супротстављању америчким противницима путем санкција („ЦААТСА“).

Руска компанија „Гаспром“ је саопштила да, упркос снажном притиску, намерава да заврши „Северни ток 2“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала