Порез на имовину већи у целој Србији, за мање станове цех тек скаче

CC0 / пиксабеј / Многи осећају притисак када им долазе гости...
Многи осећају притисак када им долазе гости... - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Иако је пандемија корона вируса довела до пада промета у многим областима, тржиште некретнина је остало готово имуно на овај вирус јер интересовање за њихову куповину у Србији и даље не јењава, па су и цене порасле због чега је у већини локалних самоуправа дошло до повећања пореза на имовину.

Проценат тог увећања је углавном једоцифрен и креће се од једног до шест посто, у зависности од града или општине, али и зоне у којој се некретнина налази. Ипак, има средина које нису прибегле овој мери, попут Јагодине, Власотинца, Ирига, Алексинца и још неких мањих општина.

Те општине су у мањини јер је порез на имовину значајна ставка за пуњење локалних буџета па се оне тешко одричу ових прихода, тим пре што обвезници ових намета ревносно измирују своје обавезе. То не треба да чуди јер су и казне за кашњење високе и крећу се и до 150.000 динара.

Требало би да се зна да проценат увећања пореза на имовину у значајној мери зависи од локације на којој живите, али и старости некретнине коју поседује власник. Тако ће у Београду највеће повећање пореза задесити оне који имају станове или куће у екстра зони, где су цене некретнина увећане за шест одсто.

Од 14 зона, постоје и оне где квадрат није значајно или уопште увећан и тамо неће доћи до раста дажбина по основу ове обавезе. Интересантно је да је до значајно мањих промена дошло у вредновању кућа по зонама па постоје и оне где ће њихови власници платити и мањи намет.

Градска секретарка за јавне приходе Виолета Нићифоровић наводи да већини Београђана неће бити значајније повећан пореза на имовину.

„Незнатно повећање пореза биће за станове и гараже зато што се у промету њихове цене повећавају. Постоје зоне где ће бити смањење пореске основице јер су просечне цене квадрата ниже. На све то треба додати да ће основица бити мања за један посто по основу старости објекта“, каже Нићиофоровићева.

Нови Сад

И у Новом Саду због скока цене некретнина, на нивоу града, износ увећања пореза ће бити разнолик. Наиме, тржишна цена станова у првој зони је порасла за 3,5 одсто, у другој 3,80 а у трећој 4,93 одсто. Из новосадске градске управе кажу да иако су у неким зонама цене значајно порасле, стопа у овој локалној самоуправи није мењана од 2013. године, па ће већина грађана бити оптерећена са незнатно увећаним износима.

„За стан од 50 квадрата, који је изграђен пре 10 година, у првој зони, прошле године је порез плаћен 9.806 динара а у 2021. години то је 10.038 динара, што је 231 динар више. Код новоизграђених станова, максимално повећање пореза на имовину износи 373 динара на годишњем нивоу, и то у првој зони“, наводи се у саопштењу.

Крагујевац

Грађани Крагујевца пак поред увећања пореза због скока цена некретнина, мораће више да издвоје за ову обавезу и због раста стопе са 0,3 на 0,4 посто за физичка лица. Зато ће прошлогодишње издвајање од 750 динара скочити на 1.900 и то за стан површине 60 квадрата и куће од 100 квадрата.

© Wikipedia / By Jovanvb Пореско решење у Новом Пазару биће увећано у просеку за 1,5 одсто у односу на прошлу годину.
Порез на имовину већи у целој Србији, за мање станове цех тек скаче - Sputnik Србија
Пореско решење у Новом Пазару биће увећано у просеку за 1,5 одсто у односу на прошлу годину.

И становници Трстеника који живе и раде у првој зони имаће већи порез на имовину јер је вредност квадрата порасла за два одсто. За остале врсте непокретности у све три зоне, у којима није било промета, пореска основица, односно вредност квадратног метра остаје иста као у 2020.

Слична судбина задесиће и Новопазарце којима ће решење у односу на прошлу годину бити увећано у просеку за 1,5 посто.

Лесковац

За Лесковчане ће у зависности од зоне, порез на имовину бити већи од 1,5 до два посто. Тако је у екстра зони квадрат са 66.089 динара, колико је био у 2019., скочио на 67.537 динара у 2020. години у шестој са 24.110 на 25.451 динар.

У Ћуприји је стање је шаролико, односно порез ће бити повећан у првој зони за нешто мање од три одсто јер су цене некретнине скочиле са 58.197 у 2019. на 59.794 динара у 2020. години.

Истовремено, за куће у другој зони цена је пала са 31.413 на 26.389 динара, због чега ће и порез бити мањи, док за пословне објекте и гараже цене нису мењане, преноси Блиц.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала