ЕУ да се понаша као – Србија: Словачки политичар позвао да се преговара о руској вакцини

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаКутије са ампулама вакцина против ковида "Спутњик Ве"
Кутије са ампулама вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председник словачког парламента и лидер Словачке народне партије Андреј Данко позвао је премијера Игора Матовича да следи пример Мађарске и почне преговоре с Русијом о набавци вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V). Поздравио је приступ Србије питању набавке вакцине и поручио да би тако требало да се понаша и ЕУ.

У интервјуу за Спутњик он каже да је упутио позив премијеру јер Словаци треба да имају могућност избора међу препаратима против вируса корона који долазе са Запада и Истока.

„Ако то могу да ураде Мађари могу и Словаци“, рекао је он.

Упитан како види приступ српских власти која је обезбедила пет врста вакцина за становништво, при чему грађани могу да бирају којим препаратом желе да се вакцинишу, он каже да то само може да поздрави.

„Како се понашају Срби тако би требало да се понаша зрела Европска унија и она не треба да се држи ни за једну од страна“, рекао је Данко.

Што се тиче реакције Европске комисије, Данко каже да ће се ЕК борити против сваке иницијативе која је изван њених оквира.

„Веома ми је жао што господа у Европској комисији миле да је свет само Запад. Питам их шта ће да раде ако западне вакцине не буде довољно. То се раније већ догађало када је била несташица маски и када смо их наручивали од Кине. Мислим да је то неразумно и да представља ризик по грађане ЕУ“ , сматра словачки политичар.

Поводом кампање која се води против руске вакцине у оквиру које се дискусије о препарату своде на тврдње о руском тоталитаризму или „хибридној претњи“ како је о руској вакцини говорио украјински министар спољних послова, Данко каже:

„Украјински политичари често претерују. Мислим да је бесмислено да се у борбу против болести меша политика. Увек сам веровао да се нећемо вратити на време Хладног рата.“

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала