Чеси отворили кафане упркос корона забрани – угоститељи оснивају политички покрет

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKЧешки угоститељ Јиржи Јанецек разговара са колегама из покрета Пас је мртав из свог ресторана.
Чешки угоститељ Јиржи Јанецек разговара са колегама из покрета Пас је мртав из свог ресторана. - Sputnik Србија
Пратите нас
Стотине ресторана и пабова поново су отворени широм Чешке пркосећи ограничењима због корона вируса. Угоститељски објекти затворени су месецима, а власници кажу да ограничења нису поправила ситуацију.

Протест је почео у суботу, а стотине ресторана и пабова поново су се отворили у недељу када су се придружили покрету Чипл ПЕС (Пас је мртав). Активистичку групу основало је неколико власника угоститељских објеката, а назив се односи на чешки систем ПЕС („пас“ на чешком) који регулише ограничења.

„Дуго смо разочарани владом и желимо да покажемо да је изабрала погрешан начин. Доста нам је и мислимо да би министри требало да размисле о напуштању функција“, рекао је за АФП суоснивач Чипл ПЕС-а Јиржи Јанецек, менаџер у пивари и ресторану „Мали Јанек“ у граду Јинце.

Ресторани, пабови, биоскопи, позоришта, зоолошки вртови и други „небитни“ објекти затворени су широм земље од октобра прошле године у покушају да се сузбије ширење ковида 19. Просторима је било дозвољено да се на кратко, и са ограниченим капацитетом, поново отворе током божићних празника.

Седење у затвореном простору је забрањено, а баровима и ресторанима је дозвољено да раде кроз посебан прозор за услуживање. Локали који прекрше забрану суочавају се са новчаним казнама до 20.000 круна (932 долара).

„Придружио сам се протесту јер мислим да је владина наредба и оно што нам раде последњих пет месеци погрешно. Видљиво је да број заражених и даље расте, а ресторани су мање-више затворени од октобра “, рекао је за чешке медије Мартин Мачек, власник два ресторана у источном делу земље.

Број оболелих од корона вируса у Чешкој премашио је 900.000, а дневни број регистрованих случајева заразе и даље се креће око 8.000. Више од 15.000 људи је преминуло. Иако су бројке ниже него у најгоре погођеним земљама, од короне је оболела скоро десетина становништва земље од 10,6 милиона становника.

Покрет Чипл ПЕС, основан прошле јесени и већ је организовао неколико протеста против ограничења, за која сматрају да нису постигла ништа осим што су озбиљно оштетила угоститеље. Раније овог месеца, покрет је направио километар дугачак ланац чаша за пиво у центру Прага.

Ове недеље, организатори покрета су дошли на идеју да формирају политички покрет у којем би сваки бар и ресторан постао политичка ћелија. А то би им омогућило да одласке у кафану прикрију политичким окупљањима, која су изузета од ограничења.

„Предност политичког покрета је у томе што се можемо састајати баш као што се и наши политичари могу састајати у парламентарној мензи“, рекао је суоснивач покрета Давид Биксадски, преноси РТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала